Διευκρινίσεις για την επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2005 16:48

Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα τεθεί το ασφαλιστικό των τραπεζών, καθώς το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει το Φεβρουάριο γενικότερο έλεγχο του πιστωτικού συστήματος της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει ότι «η επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού τομέα (Financial Sector Assessment Program - FSAP), το οποίο αποβλέπει στην εξέταση της προόδου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και των τυχόν αδυναμιών του, της επάρκειας των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων και στον καθορισμό προτεραιοτήτων για την αναβάθμιση και βελτίωση του συστήματος.

Επομένως, το FSAP δεν αποβλέπει στην αξιολόγηση, από το ΔΝΤ, μεμονωμένων τραπεζών ή άλλων επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα, η εποπτεία των οποίων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών εποπτικών αρχών.

Η ευρεία αποδοχή και η σημασία του προγράμματος αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αναβάθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος καταδεικνύεται από το γεγονός ότι από την έναρξή της εφαρμογής του, το 1999 μέχρι το τέλος του 2004, 74 χώρες έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενώ ακόμα 20 έχουν ζητήσει να υπαχθούν σε αυτό. Μεταξύ των χωρών που έχουν αξιολογηθεί περιλαμβάνονται τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με πλέον πρόσφατη τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας (2003), της Αυστρίας και της Γαλλίας (2004).

Η Ελλάδα με δική της πρωτοβουλία ζήτησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό από τις αρχές του 2005, γιατί έκρινε ότι η συμμετοχή της είναι χρήσιμη καθώς, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού τομέα διεθνώς, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, εν όψει της εφαρμογής της Συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα