ΣΥΝ, ιδιωτικοί υπάλληλοι κατά της διεύρυνσης του ωραρίου

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2005 16:54
UPD:17:53

"Η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για το ενιαίο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα θα αποτελέσει προϊόν διαλόγου με τους φορείς", ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου. Οπως είπε, στόχος είναι να μην έχουν δικαίωμα οι νομάρχες να περιορίζουν το ωράριο, αλλά μόνο να το επιμηκύνουν. Το ζητούμενο, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, είναι να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο ΣΥΝ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δηλώνουν αντίθετοι στην επιμήκυνση του ωραρίου των καταστημάτων.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του πως πρόκειται για "καθαρό βήμα εξόντωσης χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας των απασχολούμενων στο εμπόριο. Η απελευθέρωση του ωραρίου θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ και τις ολιγοπωλιακές δομές σε βάρος των καταναλωτών, ενώ οι άνεργοι που θα προκύψουν από το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα είναι πολλαπλάσιοι από τους προσλαμβανόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις".

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για λειτουργικό ωράριο 50-52 ωρών, με κλείσιμο το Σάββατο στις 4:00 μ.μ. και διασφάλιση της αργίας της Κυριακής.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος θα έχει συναντήσεις με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Η δεύτερη σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις επιπτώσεις της επιμήκυνσης του ωραρίου αναγκαζόμενοι να εργαστούν περισσότερες ώρες με απλήρωτες υπερωρίες".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα