ΔΝΤ : Ελεγχος των ξένων κεφαλαίων προς τη Σρι Λάνκα

Συνιστά ο σύμβουλός του, Raghuram Rajan.
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2005 09:17

ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ κεφαλαίων από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, μετά τα φονικά τσουνάμι, πρέπει να ελέγξει η Σρι Λάνκα, προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω άνοδο του νομίσματός της έναντι του δολαρίου και του γιέν, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Raghuram Rajan.

Ο σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Raghuram Rajan, συνιστά τον έλεγχο της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας προς τη Σρι Λάνκα, καθώς ισχυροποιείται η ρουπία.

Η ρουπία της Σρι Λάνκα, είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των λοιπών νομισμάτων, την εβδομάδα που πέρασε, έναντι του δολαρίου και του γιέν, καθώς το πάγωμα του εξωτερικού της χρέους από την Ιαπωνία και την Βρετανία, μετά τα φονικά τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 30.000 ανθρώπων στη νήσο, σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα.

Η βοήθεια από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία, καθώς επίσης και από ιδιωτικές προσφορές διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενδέχεται να αυξήσει τη ζήτηση για το νόμισμα της Σρι Λάνκα, καθιστώντας το πιο ισχυρό και μειώνει τις εξαγωγές, που αποτελούν το 1/3 της οικονομίας της χώρας, ύψους 18 δισ. δολαρίων. Η Σρι Λάνκα, χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. δολ. για την ανασυγκρότησή της, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Lakshman Kadirgamar, στις 6 Ιανουαρίου.

«Με τη βοήθεια που έρχεται από το εξωτερικό πρέπει να εξεταστεί το θέμα τη συχνότητας εισροής των κεφαλαίων», ανέφερε ο Rajan, σε συνέντευξή του στις 8 Ιανουαρίου, στο Νέο Δελχί, συμπληρώνοντας: «Εχουμε κάνει τις συμφωνίες για τη βοήθεια, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστεί η γρήγορη απορρόφησή της από την οικονομία, εάν δεν μπορούν τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν αμέσως».

Η ρουπία της Σρι Λάνκα, αυξήθηκε 5,7%, φθάνοντας στις 98,95 έναντι του δολαρίου την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 25 Αυγούστου του 1989, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Το νόμισμα ισχυροποιήθηκε κατά 7,5% έναντι του γιέν, 7,6% έναντι της βρετανικής λίρας και 8,2% έναντι του ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα, στις 9:48' π.μ., τοπική ώρα, η ρουπία διαμορφώθηκε στις 98,40 έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα