Tης Τέτης Ηγουμενίδη
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει πρώτα από όλα τις ψηφιακές υπηρεσίες στο δημόσιο, όπως είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα και η ψηφιακή υπογραφή, αν επιθυμεί να πάψει να βρίσκεται στην 26η θέση της κατάταξης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την Ψηφιακή Οικονομία.
Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά, Andrus Ansip, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγη ώρα, εξηγώντας ότι οι περισσότερες και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες κατά τις συναλλαγές με το δημόσιο δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη και κάνουν τους πολίτες να είναι περισσότερο απαιτητικοί σε ψηφιακές υπηρεσίες κάτι που παρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Ansip ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι η Ελλάδα έχει να κάνει πάρα πολλά βήματα ακόμα στον τομέα της Ψηφιακής Οικονομίας, σημείωσε όμως ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στους δείκτες κατά 8,6%, την πέμπτη καλύτερη μεταξύ των χωρών μελών. Ο λόγος που δεν έχει αλλάξει θέση στην γενική κατάταξη σε σχέση με πέρσι (26η θέση) σχετίζεται με το γεγονός ότι πρόοδο έχουν σημειώσει και οι υπόλοιπες χώρες με την Ιταλία που βρίσκεται στην 25η θέση να έχει βελτιωθεί κατά 9,7%.
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. μίλησε για τα βήματα που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη όσον αφορά την Ψηφιακή Οικονομία και τόνισε ότι το κόστος της μη μετάβασης στην Ψηφιακή Οικονομία θα είναι ετησίως 415 δισ. ευρώ. Επίσης είπε ότι οι αναγκαίες επενδύσεις για όλες της χώρες είναι 500 δισ. ευρώ. Από αυτά εκτιμάται ότι λείπουν περί τα 155 δισ. ευρώ με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. να υπογραμμίζει ότι χρειάζεται αλλαγή των κανόνων προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον, για τις επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία.