«Φρένο» η Ευρώπη

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Ν.Υόρκη
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:44

ΕΠΕΙΤΑ από τη «χλιαρή» υποδοχή που τους επιφύλαξε το 2005, οι μετοχές στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν χθες σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να ευελπιστούν ότι οι ανακοινώσεις εταιρικών κερδών θα συμβάλουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος στην αγορά, την ώρα που η νέα αύξηση στις τιμές του πετρελαίου «μεταφράσθηκε» σε περισσότερα κέρδη για τις μετοχές του πετρελαϊκού τομέα.

Οι Αμερικανοί επενδυτές περιμένουν την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου, με την «αυλαία» να ανοίγει με τον όμιλο αλουμινίου Alcoa. Μεταξύ των σημαντικότερων εταιρειών που πρόκειται αυτή την εβδομάδα να δώσουν στη δημοσιότητα τις οικονομικές τους εκθέσεις συγκαταλέγονται οι Apple Computer, και Ιntel.

«Η αγορά "συνέρχεται" από το αρνητικό κλίμα της προηγούμενης χρονιάς, οπότε είναι φυσικό να παρατηρείται ανάκαμψη στις μετοχικές αξίες. Παράλληλα, επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά τα εταιρικά κέρδη», τονίζει ο Στίβεν Μασόκα της επενδυτικής τράπεζας Pacific Growth Equities.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 17,07 μονάδες, ποσοστό 0,16%, φθάνοντας στις 10.621,03 μονάδες. Με άνοδο 8,43 μονάδων, ποσοστό 0,40%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.097,04 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικράτησαν αρνητικές τάσεις, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές -κυρίως του τηλεπικοινωνιακού τομέα- να σημειώνουν απώλειες.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Nokia -του μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο- χάρη στην προς τα πάνω αναθεώρηση της αξιολόγησης διαφόρων οίκων πιστοληπτικής κατάταξης.

Η μετοχή της Standard Chartered υποχώρησε κατά 2,6%, παρόλο που η εταιρεία κατάφερε να παραγκωνίσει την HSBC, καταλήγοντας σε συμφωνία για την εξαγορά της Κοrea First Bank.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε οριακές απώλειες, κλείνοντας στις 1.055,1 μονάδες, αγγίζοντας στη διάρκεια της συνεδρίασης νέα υψηλά ρεκόρ των τελευταίων τριάντα μηνών, έπειτα από τα διαδοχικά κέρδη των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε κατά 0,28%, ενώ ο DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης έχασε το 0,2% της αξίας του. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Στον τραπεζικό κλάδο, οι φήμες περί εξαγορών και συγχωνεύσεων συνέβαλαν στην άνοδο της μετοχής πολλών τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι Βarclays και HVB.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα