Το εμπορικό πλεόνασμα με την Κίνα κόστισε 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2005 09:28

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας με τις ΗΠΑ, προκάλεσε τη μετάθεση 1,5 εκατ. θέσεων εργασίας από το 1989 στη χώρα, αλλά και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των εταιρειών, στην έβδομη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση.

Περίπου 984.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από το 1989 έως το 2001, καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αναρριχήθηκε από τα έξι δισ. δολ. σε 83 δισ. δολ., σύμφωνα με τον ερευνητή της έκθεσης, Robert Scott. Ο ρυθμός της απώλειας των θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε από το 2001, όταν η Κίνα μπήκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΥ), καθώς το εμπορικό πλεόνασμα έφθασε στα 124 δισ. δολ. και σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με 67 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, κατά πάσα πιθανότητα υπερέβη τα 150 δισ. δολ. τη χρονιά που πέρασε, μετά από μία αύξηση των εισαγωγών του κλάδου της τεχνολογίας, όπως μηχανήματα, ηλεκτρονικά και μεταφορικό υλικό.

Ο Scott, είναι οικονομολόγος του Economic Policy Institute, το οποίο χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από τις ενώσεις των εργαζομένων και επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην έρευνα της κατάστασης των χαμηλότερων και μέσων οικονομικά στρωμάτων των Αμερικανών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα