Metro: Eπέκταση στο εξωτερικό, αύξηση των πωλήσεων το τρίμηνο

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2005 10:29

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 6%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής της Γερμανίας, Metro AG, αποτέλεσμα της σημαντικής ανάπτυξης του τμήματος χονδρικής των καταστημάτων της Cash & Carry και της αντίστοιχης των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, Media Markt και Saturn.

Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 16,8 δισ. ευρώ (22,1 δισ. δολ.) έναντι 15,9 δισ. ευρώ, που πραγματοποίησε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Δεκαπέντε οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι τα έσοδα της Metro, θα έφθαναν κατά μέσον όρο τα 16,9 δισ. ευρώ. Οι ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας, σημείωσαν αύξηση 5,3%, φθάνοντας στα 53,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, στα σχέδιά της εντάσσεται η αύξηση – περισσότερο από το ήμισυ – του δικτύου καταστημάτων της στην Κίνα, μέχρι τα τέλη του 2005, καθώς η κυβέρνηση της χώρας, χαλαρώνει τους περιορισμούς στον κλάδο της λιανικής. Την ίδια στιγμή η εταιρεία, περιορίζει τις δραστηριότητές της στη Γερμανία. Τον Νοέμβριο, η Metro, αποκάλυψε σχέδιο πώλησης του 1/4 των σούπερ μάρκετ της, Extra, στη Γερμανία, στην Rewe Handelsgruppe.

Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία πραγματοποιεί το ήμισυ των πωλήσεών της εκτός Γερμανίας, σημείωσαν αύξηση 16% το 2004, τη στιγμή που της ολλανδικής ομοειδούς της Ahold, σημείωσαν πτώση 5,6% και της Wal-Mart, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής στον κόσμο, έκλεισαν τη χρονιά, σχεδόν αμετάβλητες.

Δεκατρείς από τους 28 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg το τελευταίο εξάμηνο, εισηγήθηκαν για την μετοχή της Metro «buy», 12 «hold» και τρεις «sell».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα