Από την έντυπη έκδοση
Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, θεωρώντας δεδομένη την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε και χθες ενώπιον των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου την τεχνική συμφωνία «ισορροπημένη και βιώσιμη», θα το κάνει και σήμερα στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι περισσότερο από προφανές ωστόσο πως επιθυμεί να ξεφύγει άμεσα τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση από το ασφυκτικό πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης επί του περιεχομένου της και να πάει στην «επόμενη μέρα». Επιχειρώντας να εξηγήσει τη συνθηκολόγηση με τους δανειστές, είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με το μοντέλο που προτείνουν και εξήγησε ότι «έχουμε ιεραρχήσει τον θεμελιώδη στόχο. Να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Να τελειώσει οριστικά η περίοδος της ταπεινωτικής επιτροπείας και αυτός ο στόχος συνιστά το πρώτιστο αριστερό, προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί «ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος», υπερασπίστηκε τη μείωση των συντάξεων μέχρι και το 18% ως θετικό γεγονός επειδή πολλές προσωπικές διαφορές ξεπερνούν το 30% και υποστήριξε για άλλη μία φορά ότι τα αντίμετρα «θα εφαρμοστούν κανονικά από το 2019 και μόνο αν οι δανειστές υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν και απαιτήσεις των δανειστών που απέκρουσε η κυβέρνηση, όπως η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, η μη περικοπή του αριθμού των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και ο περιορισμός του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές κατά την τουριστική περίοδο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ψήφισης των μέτρων έως τις 16-17 Μαΐου, για να μη δοθεί πάτημα στις πλευρές των δανειστών που θα επεδίωκαν κάτι τέτοιο, για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος. «Αυτό που αναμένουμε είναι μία λύση για το χρέος που θα δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας για την ελληνική οικονομία και παράλληλα θα καλύπτει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και το ΔΝΤ» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να είναι θετική και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Κατά τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται μετά τη συνολική συμφωνία να γίνει και δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.
Εν τω μεταξύ, στην κατάθεση κάθε αντίμετρου σε ένα ξεχωριστό άρθρο προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή της με την αξιωματική αντιπολίτευση εντός Βουλής και με αυτόν τον τρόπο να υποβαθμιστεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Όπως ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές, στόχος αυτής της επιλογής είναι «να φανεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ν.Δ.», κάτι που υποστήριξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Είτε θα αρνηθεί να ψηφίσει τα θετικά μέτρα και θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν καταψήφισε την παροχή της εφάπαξ 13ης σύνταξης. Είτε θα τα ψηφίσει, αναγνωρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα όχι απλά δεν αποτελούν ψίχουλα, αλλά μια ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις».
Αιχμές Τσακαλώτου
Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (στη φωτογραφία) φέρεται να ανέλυσε τα αρνητικά και τα θετικά σημεία της συμφωνίας, ώστε να δώσει κάποια επιχειρήματα για τον δημόσιο διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών και στο τελικό κείμενο, ενώ αναφερόμενος στην τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να ανέφερε πως «η αμεροληψία του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα», επαναλαμβάνοντας το επίσημο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.