Νέα υποχώρηση των ιαπωνικών μετοχών

Πιέσεις σε εξαγωγείς και τράπεζες
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 09:34

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, καθώς συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις μετοχών εξαγωγικών εταιρειών.

Αρνητικά επηρέασε τους παραπάνω τίτλους η συνεχιζόμενη εξασθένηση του δολαρίου έναντι του γιεν που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών προϊόντων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Η μετοχή της Canon υποχώρησε κατά 1,85%. Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των εταιρειών Fuji Photo Film και Nissan Motor.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στον κλάδο των τραπεζών με τη μετοχή της Mizuho Financial Group να κλείνει μειωμένη κατά 2,4%. Η πτώση των εν λόγω μετοχών συσχετίστηκε με την απόφαση της Merrill Lynch να αναθεωρήσει προς τα κάτω την αξιολόγησή της για ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές τράπεζες.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 95,17 μονάδες ή 0,83% και έκλεισε στις 11.358,22 μονάδες. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/13/1002840.htm ότι ο Nikkei θα ενισχυθεί μέχρι και κατά 20% φέτος, καθώς ανακάμπτουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας, τα εταιρικά κέρδη συνεχίζουν και αυξάνονται και οι εταιρείες καταβάλλουν στους μετόχους μεγαλύτερο μέρισμα.

Ο δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 1.140,04 μονάδες μειωμένος κατά 0,68%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα