N.Κορέα: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού

Ανησυχεί για τον πληθωρισμό ο διοικητής της Bank of Korea
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 09:38

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ παρά ποτέ επίπεδα, διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς ο διοικητής της, Park Seung, είπε, ότι ανησυχεί, πως το κόστος δανεισμού θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό το επόμενο έτος. Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα.

Η Bank of Korea, διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 3,25%, μετά από τη μείωσή του δύο φορές κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, κατά τη συνεδρίαση των μελών της τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, αντιστοίχως. Πέντε από τους επτά οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την εξέλιξη, ενώ οι δύο εκτιμούσαν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%.

«Ανησυχούμε για τις αντίθετες επιπτώσεις», ανέφερε ο Park σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Εάν μειώσουμε τα επιτόκια, ο παρών πληθωρισμός ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα το επόμενο έτος».

Η απόφαση αυτή, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης της Ν. Κορέας, η οποία έχει ζητήσει τη μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Lee Hun Jai, είπε τον μήνα που πέρασε, ότι η Ν. Κορέα χρειάζεται πιο συμβιβαστικές πολιτικές, ώστε να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης του 5% το 2005.

Τέλος ο Park ανέφερε, ότι οι δύο μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν την ανάπτυξη να φθάσει στο 5% το δεύτερο εξάμηνο του 2005 έναντι 3% το πρώτο εξάμηνο. Η Bank of Korea, ανακοίνωσε την απόφασή της, μετά την ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας, ο οποίος αναρριχήθηκε στο 3,6% τον Δεκέμβριο, έναντι 3,5% τον Νοέμβριο του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα