ΣΕΒ: Στις καλένδες η μείωση των φόρων

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 13:45
UPD:13:47
ΑΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Να σταματήσει να «στύβει την οικονομία ώστε να παρουσιάσει προσωρινά πρωτογενή πλεονάσματα» καλεί την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας.

Καθιστώντας αναγκαία τη μείωση των φορολογικών βαρών, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι στη νέα συμφωνία Aθήνας - θεσμών, «όχι μόνο μετατίθεται στο μέλλον η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά τελικά προβλέπεται να υλοποιηθεί μόνο στο βαθμό που έχει εξασφαλισθεί η υπερκάλυψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ».

Ενώ λοιπόν -συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο- προβλέπεται με βεβαιότητα η μείωση του αφορολόγητου το 2020 και άρα η αύξηση της φορολογίας, «η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το μέγεθός τους παραπέμπεται στις καλένδες, με ελάχιστη ή μηδενική πιθανότητα υλοποίησης».

Κατά τον ΣΕΒ, επομένως, η αβεβαιότητα του μεγέθους -αλλά ακόμη και αυτής της ίδιας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών- είναι μη φιλική προς την ανάπτυξη και ως εκ τούτου, καθηλώνει την οικονομική δραστηριότητα αντί να παρακινεί την ιδιωτική οικονομία να κάνει επενδύσεις, προεξοφλώντας θετικά το μέλλον.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση:

  • να προετοιμάσει άμεσα 5-10 μεγάλα έργα υποδομών, σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, και να βγει στις αγορές να προσελκύσει επενδυτές και χρηματοδότηση.
  • να αποκαταστήσει άμεσα τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων μέσω ενός αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
  • να μειώσει άμεσα τους φόρους και τις εισφορές, για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν τα εισοδήματα.

Καταλήγοντας, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι ο μοναδικός δρόμος «εξόδου από τα μνημόνια» είναι: «Η χώρα και η δημόσια διοίκηση να αποκτήσουν ταχύτατα την ικανότητα διοίκησης ενός εξαιρετικά σύνθετου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ώστε επανακτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των εταίρων να προχωρήσουμε σε ταχύτερη βελτίωση των φορολογικών συντελεστών».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα