Αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 14:48

ΣΤΑΘΕΡΟ στο 2% - για 19ο συνεχόμενο μήνα – διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πρώτη συνεδρίασή της για το 2005. Η απόφαση αυτή ήταν ευρέως αναμενόμενη.

Στις 15:30 ο πρόεδρος της τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πάντως ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν αρχικώς, καθώς πλέον δεν υφίστανται οι λόγοι που κρατούσαν τα επιτόκια - «κολλημένα» στο 2% από τον Ιούνιο του 2003. Όπως υποστηρίζουν, τα επιτόκια διαμορφώθηκαν σε τόσο χαμηλά επίπεδα εξαιτίας έκτακτων αναγκών και πλέον δεν είναι τα κατάλληλα εν συγκρίσει με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Ο κ. Τρισέ έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει τις αγορές για το ενδεχόμενο άσκησης αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, αποκαλύπτοντας ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν εξετάσει την προοπτική αύξησης επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η αύξηση στις τιμές καταναλωτή και οι ενδείξεις ότι το ευρώ ίσως να μη διατηρήσει την ανοδική του πορεία έναντι του δολαρίου αναμένεται να ασκήσουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση της ΕΚΤ. «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν βιάζονται για την άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, είναι όμως πλέον ξεκάθαρο ότι η περίοδος χαμηλών επιτοκίων έχει παρέλθει», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Τόμας Χικ του γερμανικού τραπεζικού ομίλου HVB. Ο κ. Χικ προβλέπει αύξηση επιτοκίων της Ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Η επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και η αναμενόμενη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων αργότερα μέσα στο 2005 αποτελούν τους δύο θεμελιώδεις παράγοντες που είχαν πείσει τους αναλυτές ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τα τέλη του 2005, προτού προχωρήσει στην άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

«Η τελευταία μείωση είχε πραγματοποιηθεί υπό συνθήκες όπου οι αξιωματούχοι διέβλεπαν την απειλή αντιπληθωρισμού», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ρέιτζο Χαϊσκάνεν, οικονομολόγος στη Nordea Bank.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα