Στο τραπέζι η... υποσχετική για το χρέος

Βρυξέλλες: Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group επισπεύδει τις διαδικασίες για τη συμφωνία-πακέτο
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 07:46
UPD:07:46
SOOC/Menelaos Myrillas

Με βάση τον προγραμματισμό, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα πρέπεινα υπάρξει μια συνολική συμφωνία, που θα αφορά την πολιτική επικύρωση της δεύτερηςαξιολόγησης, την εκταμίευσητης δόσης και τον σχεδιασμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνσητου χρέους. 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η προετοιμασία της συνολικής απόφασης για την Ελλάδα ξεκινάει σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG), ενώ ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου.

Αυτό υπογράμμιζε χθες στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση, με την οποία στην ουσία επισπεύδεται η διαδικασία δεδομένου ότι δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά αποφασίστηκε προχθές μετά την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕWG που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα θα εξεταστεί το πακέτο της συμφωνίας της Αθήνας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν οι βάσεις για μια συνολική απόφαση, ελπίζουμε μέσα στον μήνα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στις Βρυξέλλες έκριναν ότι σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση ήταν επιβεβλημένη γιατί θα επιτρέψει την έγκαιρη υποβολή των εκθέσεων της τεχνικής συμφωνίας της Αθήνας στα εθνικά Κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης, που θα πρέπει να τα εγκρίνουν προκειμένου να προωθηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Από εκεί και πέρα, η Ομάδα Εργασίας θα προετοιμάσει την επόμενη συνεδρίασή της που θα γίνει στις 15 Μαΐου και θα είναι καθοριστική γιατί αναμένεται να εξεταστεί το προσχέδιο συνολικής συμφωνίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και το χρέος.

Πριν από την επόμενη συνεδρίαση, θα έχει προηγηθεί το σημαντικό ραντεβού για το χρέος, στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7, στις 11-13 Μαΐου.

Στην ιταλική πόλη θα βρίσκονται οι ΥΠΟΙΚ των τριών μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Πιθανότατα θα πάνε και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωζώνης, όπως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που χειρίζεται το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup Τόμας Βίζερ.

Οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν και μεταξύ τους και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που θα βρίσκεται στη σύνοδο.

Στις συναντήσεις αυτές αναφέρθηκε χθες και η ιστοσελίδα κοινοτικής επικαιρότητας Politico, η οποία, επικαλούμενη πηγή της Ευρωζώνης, τονίζει ότι στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου στο Μπάρι θα συζητηθούν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕWG, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα υπό τον Τόμας Βίζερ, θα εξεταστείτο πακέτο της συμφωνίας της Αθήνας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν οι βάσεις γιαμια συνολική απόφαση.

Παράλληλα, μέχρι την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 22ας Μαΐου, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει στη Βουλή όλα τα κείμενα της προκαταρκτικής συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την πηγή της Ευρωζώνης, εάν όλα πάνε με βάση τον προγραμματισμό, στις 22 Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, που θα αφορά την πολιτική επικύρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και τον σχεδιασμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι σε σχέση με το χρέος δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις τώρα, αλλά θα γίνει μια λεπτομερής περιγραφή των μέτρων χωρίς ποσοτικοποίηση, ώστε να μπορούν να «διαβάζονται» από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται μια σαφής πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων έναντι του διεθνούς οργανισμού ότι τα μέτρα θα ληφθούν το καλοκαίρι του 2018, με τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Προφανώς τη δέσμευση αυτή χρειάζεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει και τις δικές της μελέτες για την επικινδυνότητα των ελληνικών ομολόγων. Η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα