Αδιέξοδη η συνάντηση για το βαμβάκι

Tις προσεχείς ημέρες η απόφαση για το εάν θα προχωρήσουν οι κινητοποιήσεις
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2005 19:42
UPD:20:59

ΑΚΑΡΠΗ απέβη η μαραθώνια σύσκεψη -εξάωρης διάρκειας- στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/01/13/1003047.htm , δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης, που πρόσκειται στη ΝΔ, «διότι η ηγεσία του υπουργείου δεν δέχθηκε το κύριο αίτημά μας, που ήταν η απορρόφηση όλης της ποσότητας βαμβακιού».

Ο υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος τόνισε ότι υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι έλεγχοι. Θα ελεγχθούν όλες οι δηλώσεις των παραγωγών για το ύψος της παραγωγής και έτσι πιθανότατα να αυξηθεί η εξόφληση επιδότησης που σήμερα είναι 23 δραχμές το κιλό. «Αυτό είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τη μεγαλύτερη μερίδα των αγροτών, αφού σε σύνολο 82.000 βαμβακοπαραγωγών, εκείνοι που διαμαρτύρονται είναι ενδεχομένως 5.000 ή 6.000».

Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο εθνικών ενισχύσεων, που επισύρουν υψηλά κοινοτικά πρόστιμα. «Καταλήξαμε κατ' αρχήν στο να ενταθούν οι προβλεπόμενοι ήδη έλεγχοι από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) που προγραμματίζεται να τελειώσουν μέχρι τον Μάιο. Παράλληλα, οι κατεξοχήν αρμόδιοι φορείς που είναι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων θα επανεξετάσουν τις δηλώσεις των αγροτών σε σχέση με τις εκτάσεις που έχουν καλλιεργήσει, για να δουν αν νομίμως έχουν καλλιεργηθεί οι εκτάσεις αυτές ή όχι και προφανώς οι παράνομες εκτάσεις θα εξαιρεθούν, ώστε τα πορίσματα των ελέγχων από τις ΕΑΣ και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να φτάσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να απορριφθούν όλοι εκείνοι που παρανόμως έχουν καλλιεργήσει, εκτός δηλαδή των όρων του κοινοτικού κανονισμού του 2001»

Οι συνδικαλιστές θα ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της σύσκεψης τους αγρότες και τις προσεχείς ημέρες θα ληφθεί η απόφαση για το εάν θα προχωρήσουν οι δυναμικές κινητοποιήσεις (μπλόκα στην εθνική οδό) που έχουν προαναγγείλει οι βαμβακοπαραγωγοί για τις 20 Ιανουαρίου.

Πάντως, οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΚΚΕ, φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις 31 του μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα