Τρίπτυχο πιέσεων

Πτώση στη Ν. Υόρκη, ανάκαμψη στην Ευρώπη
Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:22

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street δεχόμενες πιέσεις από την αναζωπύρωση του ράλι στην πετρελαϊκή αγορά, τις ανησυχίες για τις εταιρικές κερδοφορίες και τις αμφιβολίες για την οικονομική ανάπτυξη το νέο έτος.

Οι αισιόδοξες ανακοινώσεις και προβλέψεις από την Apple απέτυχαν να κλιμακώσουν την ευφορία της μετοχής και στον υπόλοιπο τεχνολογικό τομέα, καθώς το κλίμα παρέμεινε ελαφρώς επιβαρημένο από την αλματώδη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η πτώση της δεικτοβαρούς μετοχής Verizon επηρέασε τον δείκτη Dow Jones μετά την είδηση ότι η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τη μετοχή, ενώ τα κέρδη της μετοχής της Apple περιόρισαν τις απώλειες του Nasdaq, οι οποίες άγγιξαν το 6,46% πριν περιορισθούν στη συνέχεια των συναλλαγών.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ απέτυχε να δώσει μια ώθηση στις μετοχές εταιρειών του λιανικού τομέα.

Μετά από αύξηση 7% το τελευταίο τρίμηνο του 2004 ο Dow έχει χάσει 1,9% το τρέχον έτος, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 2,2% σημειώνοντας ελάχιστες εβδομαδιαίες μεταβολές.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν φυσιολογική τη διστακτική συμπεριφορά των επενδυτών τον τρέχοντα μήνα μετά τη δυναμική εικόνα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 111,95 μονάδες, ποσοστό 1,05%, φθάνοντας στις 10.505,83 μονάσες. Με απώλειες 21,97 μονάδων, ποσοστό 1,05%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.070,56 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις παρά την ανακοίνωση αντιφατικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πυροδότησε κέρδη σε δεικτοβαρείς μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου όπως τη BP και της Shell. Ο δείκτης FTSEurofirst των πανευρωπαϊκών blue chhips ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 1.042,5 μονάδες.

Οι επενδυτές απορρόφησαν τις πολιτικές δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες και οι δύο άφησαν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια χρηματοδότησης. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 11.358,22 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα