BAT: Aντιτίθεται στα σχέδιά της το κρατικό μονοπώλιο τσιγάρων της Κίνας

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2005 09:55

ΕΜΜΕΝΕΙ στο αίτημά της, από την κυβέρνηση της Κίνας, η British American Tobacco Plc, για έγκριση της έναρξης παραγωγής τσιγάρων, διατηρώντας τη διαμάχη με το κρατικό μονοπώλιο, το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται η επέκτασή της.

Η τρίτη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία στον κόσμο, ανακοίνωσε, ότι μελετά τις λεπτομέρειες μιας συνεργασίας venture, με την China Eastern Investment Corp., η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο, ό,τι θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 100 δισ. τσιγάρων.

Η κρατική Tobacco Monopoly, η οποία απαιτεί τη δικαιοδοσία σε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια, είπε, ότι δεν επικυρώνει κανένα σχέδιο εργοστασίου ή νέας παραγωγής, εξ αιτίας κορεσμού της αγοράς τσιγάρων, ύψους 31 δισ. δολαρίων.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι οι νόμοι μας συνομολογούν στο ότι δεν μπορεί να κατασκευαστεί νέο εργοστάσιο», είπε ο εκπρόσωπος της Tobacco Monopoly, Xu Dan, σε σημερινή του δήλωση.

Η ΒΑΤ κατάφερε να μπει στην αγορά των 350 εκατ. καπνιστών, οι οποίοι φαίνεται ότι προτιμούν τις ξένες μάρκες τσιγάρων. Το μονοπώλιο τσιγάρων της Κίνας, το οποίο ελέγχει την παραγωγή και τη διανομή της μεγαλύτερης αγοράς καπνιστών στον κόσμο, ελέγχεται από την κυβέρνηση. Όταν έγινε γνωστή η διαφορά της ΒΑΤ τον Ιούλιο, η βρετανική εταιρεία είπε ότι έχει την έγκριση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός venture ύψους 1,5 δισ. δολ., ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

«Η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας στο Πεκίνο, ενέκρινε τη στρατηγική επένδυση της BAT», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας στη χώρα, Rina Liu, σήμερα, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Κίνας».

Η Tobacco Monopoly, δεν μπορεί να εξηγήσει την αντίφαση αυτή και ούτε ήρθε σε επαφή με την BAT για διευκρινίσεις, ανέφερε, o Xu.

Πέρυσι, οι καπνιστές στην Κίνα, κατανάλωσαν 1,9 τρισ. τσιγάρα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «China Daily». Oι ξένες μάρκες τσιγάρων, κατέχουν στην αγορά αυτή, μερίδιο 5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα