Ψηλότερα οι δείκτες στη Wall Street

Βοήθεια από τον τεχνολογικό τομέα
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2005 00:01

ΤA KΕΡΔΗ μετοχών εταιρειών του τεχνολογικού τομέα οδήγησαν υψηλότερα τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να χαιρετίζουν με ανακούφιση τις αισιόδοξες οικονομικές αναφορές στις ΗΠΑ.

H πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού φαίνεται ότι έπεισε τους επενδυτές ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς το Δεκέμβριο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η χθεσινή ημερομηνία στιγματίσθηκε πριν από πέντε χρόνια όταν ο Dow Jones «κτύπησε» τα τελευταία υψηλά του επίπεδα οδεύοντας προς το τέλος της χρηματιστηριακής «φούσκας». Στις 14 Ιανουαρίου του 2000 ο Dow Jones άγγιξε ενδοσυνεδριακά τα υψηλά των 11.750,28 μονάδων και έκλεισε τη συνεδρίαση στις 11.722,98 μονάδες.

Οι αναφορές περιόρισαν τις ανησυχίες ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα προκαλέσουν υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες και θα απειλήσουν τα εταιρικά κέρδη.

Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ενώ τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν αρκετά ισχυρά οι τόνοι θα πρέπει να χαμηλώσουν στην αγορά καθώς η περίοδος των τριμηνιαίων κερδοφοριών αρχίζει να θερμαίνεται και τα οικονομικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις προοπτικές θα δώσουν κατεύθυνση στην αγορά.

Στο δείκτη Nasdaq, οι μετοχές εταιρειών Διαδικτύου κέρδισαν έδαφος μετά την είδηση ότι η χρηματιστηριακή Piper Jaffray αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την Ask Jeeves Inc.και αύξησε την τιμή στόχο της Yahoo. Οι δύο μετοχές της Ask Jeeves και της Yahoo ενισχύθηκαν κατά 8,8% και 2,8% αντίστοιχα.

Αναλυτές της Thomson εκτιμούν ότι οι κερδοφορίες εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 10,5% το 2005 έναντι αύξησης 19,4% του 2004.

Η Deutsche Bank και εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου έδωσαν ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά οι δείκτες τερμάτισαν με αρνητικό πρόσημο την εβδομάδα στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν τα υψηλά των τελευταίων 30 μηνών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,50% στις 1.047,59 μονάδες.

Στο Τόκυο ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,71% κλείνοντας στις 11.438,39 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα