Ανοδικά κινούνται τα ασιατικά νομίσματα έναντι του δολαρίου

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2005 07:48

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται τα ασιατικά νομίσματα, καθώς εικάζεται, ότι οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν τις αγορές τους σε μετοχές της περιφέρειας. Το δολάριο της Ταϊβάν, σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου επτά εβδομάδων, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία για απ'ευθείας πτήσεις από τη νήσο, στην Κίνα.

Οι πρώτες πτήσεις σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα μεταξύ της Ταϊβάν και τη Κίνας για το νέο Σεληνιακό Ετος, τον επόμενο μήνα, ενδέχεται να τονώσουν την αισιοδοξία, για τη μείωση των περιορισμών στις μεταφορές, που ανέστειλαν τις δραστηριότητες με τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της νήσου. Οι απ' ευθείας φορτώσεις, οι ταχυδρομικές και οι αεροπορικές συνδέσεις, έχουν διακοπεί από την περίοδο του εμφυλίου στην Κίνα, που τελείωσε το 1949.

«Κάθε ασιατικός δείκτης σημειώνει άνοδο, με αποτέλεσμα να ευνοείται το ράλι των μετοχών», ανέφερε ο William Chou, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στην Ταϊπέϊ, με την Hua Nan Commercial Bank, συμπληρώνοντας: «Η συμφωνία για τις αεροπορικές πτήσεις, είναι το πρώτο βήμα και βοηθά την οικονομία της Ταϊβάν, τις μετοχές και το νόμισμα, να κινηθούν ανοδικά».

Το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 31,82 δολ., τη μεγαλύτερη από τις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Taipei Forex Inc. Ο δείκτης Taiex σημείωνε άνοδο σε ποσοστό 1,4%.

Το ουόν της Ν. Κορέας σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στο 1.035,50 δολ. ΗΠΑ, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd., καθώς ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 2,2%.

Από τις 16 Δεκεμβρίου 2004 έως τις 14 Ιανουαρίου 2005, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν 1,1 δισ. δολ. σε μετοχές εταιρειών της Ταϊβάν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου. Την ίδια περίοδο, αγοράστηκαν μετοχές εταιρειών της Ν. Κορέας ύψους 830 εκατ. δολ. και 1,3 δισ. δολ. μετοχές εταιρειών της Ταϊλάνδης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα