Iαπωνία: Μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2005 08:37

ΜΕΙΩΣΗ, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, σημείωσε τον Δεκέμβριο, ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Ιαπωνία, καθώς τα νοικοκυριά έγιναν πιο απαισιόδοξα για την απασχόληση και για τους μισθούς στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων, υποχώρησε στο 44 έναντι του 48 που ήταν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Τόκυο. Ο δείκτης κάτω από το 50 καταδεικνύει, ότι οι απαισιόδοξοι υπερβαίνουν τους αισιόδοξους. Τρεις οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν, ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών στην Ιαπωνία θα διαμορφωνόταν τον Δεκέμβριο στο 46,3.

Η αύξηση της απαισιοδοξίας ενδέχεται να περιορίσει την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της ιαπωνικής οικονομίας.

Κατά μέσον όρο, οι μισθοί τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,4%, σημειώνοντας άνοδο για τρίτη φορά μέσα σε 10 μήνες, ενώ αυξήθηκαν έξι φορές τους τελευταίους 48 μήνες. Επίσης, η απασχόληση βελτιώθηκε, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών και στο 49,2, τον περασμένο Αύγουστο. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 4,5% τον Νοέμβριο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1999.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα