Μεσοπρόθεσμο σχέδιο για ηλεκτρική επάρκεια στην Κρήτη

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2005 18:05
UPD:18:25

Μεσοπρόθεσμο σχέδιο για ηλεκτρική επάρκεια στην Κρήτη παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε ευρεία σύσκεψη στο Ηράκλειο.

Το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

- Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στο 2004, η ενεργειακή επάρκεια της ΔΕΗ είναι διασφαλισμένη μέχρι και το 2006.

- Δημιουργείται ενεργειακό κέντρο στην περιοχή Κορακιές το οποίο θα λειτουργεί με μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ προβλέπεται να λειτουργήσει με φυσικό αέριο, όταν κατασκευαστεί σταθμός LNG.

- Η δημιουργία του ενεργειακού κέντρου θα γίνει σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ σε δύο χρόνια θα ολοκληρωθούν οι προεργασίες του εργοστασίου στις Κορακιές και η αποπεράτωσή του αναμένεται να γίνει σταδιακά ως το 2011-12, οπότε θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 250 MW. Από το 2016 θα μπορεί να παράγει επιπλέον 250 MW. Δηλαδή, από το 2016 το εργοστάσιο θα παράγει ενέργεια ισχύος 500 MW.

- Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του ενεργειακού κέντρου στην περιοχή Κορακιές, θα ξεκινήσει η σταδιακή αποξήλωση του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα.

- Το εργοστάσιο στην Ξυλοκαμάρα Χανίων προβλέπεται να καλύπτει ένα μικρό ποσοστό φορτίων βάσης του συστήματος και κυρίως σε περιόδους αιχμής.

- Κατά την υλοποίηση του σχεδιασμού το έλλειμμα που εμφανίζεται το μεσοδιάστημα 2008-2011 θα καλυφθεί από το εργοστάσιο του Αθερινόλακου.

Ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι οι ετήσιες αυξήσεις του νησιού σε ηλεκτρισμό είναι κατ αναλογία διπλάσιες από την υπόλοιπη χώρα, αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των δήμων που θα αναλάβουν το βάρος του ενεργειακού. Για την απρόσκοπτη σύνδεση νέων πελατών και την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των δικτύων διανομής της Κρήτης η ΔΕΗ δαπανά ετησίως περί τα 16-17 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ θα φθάσει τα 1.000 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 500 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργηθούν επίσης 500 έως 800 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στέργιος Νέζης παρουσίασε αναλυτικά τον ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ για την Κρήτη με χρονικό ορίζοντα το 2016.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα