Μαστίγιο και καρότο από την E.E.

Ανεπαρκείς αλλά σημαντικές οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2005 17:05

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ που έχει καταβάλει η Ελλάδα για τη δημοσιονομική της εξυγίανση είναι σημαντικές, αλλά θα πρέπει να ενταθούν, επισήμανε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Λουξεμβούργου) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Εcofin υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα τη γνώμη για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα που είχε δημοσιοποιήσει στις 22 Δεκεμβρίου η Επιτροπή και ταυτόχρονα τής έδωσε εντολή να επεξεργασθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα νέες συστάσεις για την ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε προβλέπεται από το άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης για την Ε.Ε.

Διετή προθεσμία στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι ότι θα συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο εγγύς μέλλον. Επαναλαμβάνουν δε την κυβερνητική δέσμευση ότι η δημοσιονομική αυτή προσαρμογή θα επιτευχθεί δια της ηπίας οδού και χωρίς την υιοθέτηση ειδικών μέτρων.

Ανώτατοι παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, δήλωναν σχετικά ικανοποιημένοι από το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στο Εurogroup.

Οπως ανέφεραν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε μεν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας εξακολουθεί να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά στον προϋπολογισμό του 2005 υπάρχουν δείγματα γραφής πως η Ελλάδα λαμβάνει διαρθρωτικής φύσεως και όχι αποσπασματικού χαρακτήρα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα