ASML: Aύξηση της ζήτησης, τα υψηλότερα κέρδη σε πέντε τρίμηνα

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2005 10:02

ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ - παρά ποτέ κέρδη, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε τριμήνων - εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων για ημιαγωγούς της Ευρώπης, ASML Holding NV, μετά την αύξηση των πωλήσεων εξοπλισμού για την παραγωγή chip που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα και DVD players.

Tα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 109 εκατ. ευρώ (142 εκατ. δολ.) το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης, έναντι 16 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της εταιρείας προς τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένης της Intel Corp., αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 49%, φθάνοντας στα 785 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα και τα κέρδη της ASML κινήθηκαν ανοδικά, μετά την αύξηση των παραγγελιών που δέχθηκε για μηχανήματα λιθογραφίας, τα πιο ακριβά εργαλεία για την παραγωγή chip.

Πέρυσι, οι μετοχές της ASML και των άλλων εταιρειών chip, κινήθηκαν πτωιτκά, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν, ότι οι πωλήσεις των εταιρειών του κλάδους φέτος, θα είναι χαμηλότερες των αντίστοιχων που πραγματοποίησαν το 2004.

«Η ASML, πρέπει να είναι προσεκτική τα επόμενα τρίμηνα», ανέφερε ο επικεφαλής της, Eric Meurice, στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ανακοίνωση, έγινε πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Συνολικά το τελευταίο δωδεκάμηνο, υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 32%, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ο δείκτης Philadelphia Semiconductor σημείωσε πτώση 28%.

Συνολικά 17 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν σε 96 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις της σε 749 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο του 2004, τα κέρδη της ASML ανήλθαν σε 235 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά μέσα σε ένα έτος, μετά το 2000, όταν η εταιρεία εμφάνισε ζημίες ύψους 850 εκατ. ευρώ μεταξύ του 2001 και του 2003, αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης. Το 2000, τα καθαρά της κέρδη, είχαν ανέλθει σε 378 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα