Απογοητεύουν οι κολοσσοί στη Ν. Υόρκη

Κενό κερδών
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 00:01
UPD:06:18

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ απογοητευτικών τριμηνιαίων κερδοφοριών από εταιρείες κολοσσούς κυρίως του τομέα τεχνολογίας επηρέασαν αρνητικά τα αμερικανικά χρηματιστήρια, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες στο «κόκκινο».

Η επιδείνωση της προοπτικής των εταιρικών κερδοφοριών, που προκάλεσε η ανακοίνωση αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων, επισκίασε τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού και μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Οι ισχυρότερες του αναμενόμενου αναφορές για τις κερδοφορίες των IBM, Yahoo και General Motors, δεν κατόρθωσαν να πυροδοτήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 88,82 μονάδες, ποσοστό 0,84%, φθάνοντας στις 10.539,97 μονάδες. Με απώλειες 32,45 μονάδων, ποσοστό 1,54%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.073,59 μονάδες.

Οι μετοχές σημείωσαν ράλι, το προηγούμενο διήμερο, με τους επενδυτές να δείχνουν ενδιαφέρον για επιστροφή στην αγορά, μετά το χαλαρό άνοιγμα στην αρχή του έτους, γεγονός που οδήγησε τους βασικούς δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη Standard & Poor's 500 σημείωσε η μετοχή της Motorola, η οποία υποχώρησε κατά 1,28%, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, και ακολούθησε η μετοχή της εταιρείας τεχνολογίας Lucent Technologies, με πτώση 25 σεντ, λόγω πωλήσεων χαμηλότερων των προβλέψεων αναλυτών.

Στο οικονομικό μέτωπο, η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας οδήγησε το δείκτη τιμών καταναλωτή χαμηλότερα κατά 0,1% το Δεκέμβριο, γεγονός που περιόρισε τις ανησυχίες μερικών επενδυτών, ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Μια ξεχωριστή αναφορά από το υπουργείο Εργασίας έδειξε πτώση του αριθμού των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας κατά 48.000 την περασμένη εβδομάδα- σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας τριετίας.

Μεικτές ήταν οι τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να τερματίζουν κάτω από τα υψηλότερα της συνεδρίασης κυρίως εταιρειών του τομέα τεχνολογίας.

Η μετοχή της Deutsche Telekom ήταν μεταξύ των κορυφαίων στα κέρδη, με άνοδο 1%, μετά την είδηση για το ενδεχόμενο αύξησης του μερίσματος το 2006.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 1% στις 1.052,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,1% στις 2.959,90 μονάδες. Με απώλειες 0,16% έκλεισε ο δείκτης Nikkei, υποχωρώντας στις 11.405,34 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα