Πώς οι νέοι αγρότες μπορούν να «οργώσουν» το επιχειρείν

Πρωτογενής τομέας: «Οδικός χάρτης» της «Ν» για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αγροτική οικονομία
Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 12:37
UPD:12:38
INTIME NEWS/ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Είκοσι απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την ένταξη κάθε ενδιαφερόμενου στο καθεστώς των Νέων Αγροτών δίνει σήμερα η «Ν», στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης του μέτρου.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, κατά την ομιλία του στο 2ο Αγροτικό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής», με τίτλο «Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη ή “Αγρανάπαυση”», «για το μέτρο εκκίνησης και στήριξης νέων γεωργών με 241 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον με την υποβολή περίπου 14.700 αιτήσεων», προσθέτοντας ότι την ένταξη των νέων γεωργών θα ακολουθήσει η προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο με 357 εκατ. ευρώ κοινοτικούς πόρους). Σύμφωνα με τον κ. Κασίμη, η προδημοσίευση του μέτρου προγραμματίζεται εντός Απριλίου.

Η διαδικασία της αξιολόγησης των νέων αγροτών αναμένεται να διαρκέσει περίπου 1,5 μήνα, ενώ θα δοθεί και χρονικό διάστημα προκειμένου να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις. Οι πρώτες αξιολογήσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και τις 29/5/2017. Η δεύτερη αξιολόγησης μπορεί να ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι και τις 16/6/2017.

Στον βαθμό που η αξιολόγηση «τρέξει» εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, τότε δύναται το πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων αγροτών να «κουμπώσει» με τα επόμενα προγράμματα, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και αφορούν τη Μεταποίηση και τα Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και υποδομών.

Με το κεφάλαιο «νέων αγροτών» να τίθεται στο προσκήνιο, η «Ν» μιλώντας με τους συμβούλους της NOVACERT απαντά σε βασικά ερωτήματα ενδιαφερόμενων να εισέλθουν στον κλάδο.

1 Γιατί να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα;

Αναμφισβήτητα, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ ακόμη και εν μέσω της ισχυρής αυτής οικονομικο-κοινωνικής κρίσης παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, για την περίοδο 2014-2020, μέσω της νέας ΚΑΠ, με τις άμεσες ενισχύσεις και τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης αναμένεται να δαπανηθεί κονδύλι ύψους περίπου 19,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου. Συνεπώς, η ύπαρξη σημαντικών περιθωρίων ανάπτυξης και προοπτικών του πρωτογενούς τομέα, σε συνδυασμό με τα παρεχόμενα επενδυτικά μετρά στήριξης, λειτουργούν ως εφαλτήρια για την επιλογή της επαγγελματικής ενασχόλησης με αυτόν.

2 Είναι εύκολο να εισέλθω στον κλάδο χωρίς να έχω δική μου γη ή/και ζωικό κεφάλαιο;

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο νέων ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν στον αγροτικό κλάδο χωρίς να κατέχουν ιδιόκτητες εκτάσεις ή να έχουν στην κατοχή τους μόλις λίγα στρέμματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην καταφέρνουν, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν, να αποκτήσουν μια βιώσιμη γεωργική εκμετάλλευση. Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των εισροών (λιπάσματα, καύσιμα, φάρμακα κ.λπ.) δε αφήνουν πολλά περιθώρια σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει έχοντας στην κατοχή του μια μικρή γεωργική έκταση. Για να ξεπεραστεί αυτό το μεγάλο εμπόδιο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια απόκτησης όσο μεγαλύτερης γεωργικής έκτασης και ταυτόχρονα η έκταση αυτή να βρίσκεται συγκεντρωμένη σε μια περιοχή, καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται υψηλότερες οικονομικές αποδόσεις λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής.

3 Εάν δεν έχω σχέση με τον χώρο, πού είναι καλύτερο να στραφώ, στη γεωργία ή την κτηνοτροφία;

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος νέος αγρότης δεν έχει κάποια οικογενειακή εκμετάλλευση που μπορεί να αναλάβει, θα πρέπει αρχικά να επιλέξει τον κλάδο που θέλει να ασχοληθεί- και να διαθέτει τις γνώσεις ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εκμετάλλευσης. Κατά γενική ομολογία ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει μεγαλύτερο κόστος από αυτόν της φυτικής παραγωγής καθώς θα πρέπει το ζωικό κεφάλαιο να είναι ιδιόκτητο (περνάει στην ιδιοκτησία του παραγωγού) και εκείνος είναι υπεύθυνος για τα έξοδα υγείας και διατροφής των ζώων και των σταβλικών εγκαταστάσεων. Στη φυτική παραγωγή ο γεωργός με μία ετήσια καλλιέργεια θα έχει συγκριτικά πολύ λιγότερα έξοδα για τη φροντίδα της εκμετάλλευσής του, αν και σε κάθε περίπτωση παίζει ρόλο τόσο και το μέγεθος της εκμετάλλευσης όσο και οι δαπάνες για τα αγροτικά εφόδια.

Μόλις το 5,2% των Ελλήνων παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών, με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Αντίστοιχα το 63,5% των παραγωγών είναι από 35 έως 64 ετών και το 31,3% από 65 ετών και πάνω.

4 Σε ποιες καλλιέργειες μπορώ να στραφώ; Παραδοσιακές ή εναλλακτικές;

Ο υποψήφιος αγρότης θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του πολλές παραμέτρους προκειμένου να επιλέξει την καλλιέργεια με την οποία πρέπει να ασχοληθεί. Αρχικά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν το κλίμα στην περιοχή εγκατάστασης της καλλιέργειας ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης. Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να διαχειριστεί την καλλιέργεια που έχει επιλέξει και να έχει γνώση για τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτεί ώστε να αντεπεξέλθει με επιτυχία. Σχετικά με το είδος της καλλιέργειας καλό θα ήταν να ξεκινήσει από κάποια παραδοσιακή καλλιέργεια χωρίς να χρειάζεται να καλλιεργήσει μεγάλη έκταση. Υπάρχουν και πολλές άλλες καινοτόμες καλλιέργειες που ακούγονται θετικές ειδήσεις ως προς την ανταπόκρισή τους από την αγορά, αλλά από την άλλη πλευρά όταν το αντικείμενο είναι η επιβίωση καλό είναι να αποφεύγονται τα πειράματα. Βέβαια η επιλογή των καλλιεργειών είναι ένα σύνθετο ζήτημα, στο οποίο σίγουρα θα βοηθούσε η υλοποίηση μιας έρευνας αγοράς.

5 Ποια είναι η διαδικασία για να γίνω αγρότης; Ποια τα πιστοποιητικά και πού πρέπει να πάω;

Αρχικά για να μπορέσει κάποιος να γίνει αγρότης θα πρέπει να έχει ξεκινήσει τη δημιουργία της εκμετάλλευσής του (φυτική ή ζωική) και να έχει πραγματοποιήσει Ενιαία Δήλωση ΟΣΔΕ όπου να αναφέρεται το σύνολό της. Εννοείται ότι ο επαγγελματίας αγρότης έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία και είναι εγγεγραμμένος στον ΟΓΑ. Βάσει του νόμου 3874/2010 όπως κάθε φορά ισχύει, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης θεωρείται ο ενήλικας που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του. Στη συνέχεια αν ο αγρότης ενδιαφέρεται να πιστοποιήσει τα προϊόντα του πρέπει να αποφασίσει ποια πιστοποίηση είναι απαραίτητη για τη διακίνησή τους (εμπόριο, εξαγωγές) και να απευθυνθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου να τον συμβουλεύσουν και να τον ενημερώσουν.

6 Πόσα κεφάλαια χρειάζομαι για να ξεκινήσω;

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς ο κάθε παραγωγός στην έναρξη της επαγγελματικής του δραστηριότητας μπορεί να ξεκινήσει με μικρή εκμετάλλευση, την οποία και μπορεί να διαχειριστεί οικονομικά. Δεν είναι απαραίτητη η αγορά των αγροτεμαχίων προς εκμετάλλευση ή των σταβλικών εγκαταστάσεων (ενοικίαση), αλλά και οι καλλιεργητικές φροντίδες και τα αγροτικά εφόδια μπορούν να προσαρμοστούν στις οικονομικές δυνατότητες του παραγωγού.

7 Η ένταξη στα Προγράμματα Νέων Αγροτών αρκεί για να εξασφαλίσω την αναγκαία ρευστότητα;

Το πρόγραμμα των νέων αγροτών προκηρύχθηκε το 2016 και η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 15/1/2017. Οι δυνητικοί δικαιούχοι του μέτρου ήταν νέοι γεωργοί, ηλικίας κάτω των 40 ετών, που είχαν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ τουλάχιστον για το έτος 2016 και οι οποίοι είχαν τις προϋποθέσεις να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες γεωργοί, ενώ αναλαμβάνουν τη δέσμευση να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ. Επιπλέον, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν γεωργική εκμετάλλευση με ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000 ευρώ και ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες, κυμαινόταν από το βασικό ποσό ενίσχυσης των 17.000 ευρώ, το οποίο μπορούσε να προσαυξηθεί αθροιστικά και να φθάσει τις 22.000 ευρώ.

8 Μπορώ να ενταχθώ σε πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών και ταυτόχρονα σε άλλα προγράμματα από το ΠΑΑ, π.χ. Σχέδια Βελτίωσης;

Φυσικά. Το πρόγραμμα νέων αγροτών στοχεύει στην προσέλκυση νέων σε ηλικία ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η ενασχόλησή τους με τη γεωργία. Τα σχέδια βελτίωσης πρόκειται να δώσουν τη δυνατότητα στους αγρότες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και αγορά παγίων στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να φθάσει μέχρι 90% σε Σχέδια Βελτίωσης για Νέους Αγρότες και τις Ομάδες Παραγωγών εφόσον ο υποψήφιος πληροί αθροιστικά τα απαιτούμενα κριτήρια.

9 Θεωρούμαι αμέσως δικαιούχος ένταξης σε όλα τα μέτρα της ΚΑΠ;

Επαγγελματίας αγρότης ορίζεται με βάση εθνικά κριτήρια και έχει υποχρέωση για εγγραφή στο ΜΑΑΕ, όπως και στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, εκτός των εξαιρέσεων που αναφέρονται στις εθνικές διατάξεις. Ως επαγγελματίας αγρότης ο παραγωγός είναι δυνητικά δικαιούχος σε πολλά μέτρα της νέας ΚΑΠ και θα πρέπει να ενημερωθεί για τα υπομέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή και ποια του ταιριάζουν ώστε να υποβάλει αίτηση και να επωφεληθεί από αυτά.

10 Τι είναι η πρώτη εγκατάσταση και ποια η ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης;

Πρώτη εγκατάσταση Νέων Γεωργών νοείται η για πρώτη φορά επαγγελματική ενασχόληση με τη γεωργία για τα φυσικά πρόσωπα, ή ισοδύναμα, ή για πρώτη φορά ανάληψη της αρχηγίας / ελέγχου σε νομικό πρόσωπο με γεωργική δραστηριότητα. Στην περίπτωση των ατομικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, πρώτη εγκατάσταση νοείται όταν τα φυσικά πρόσωπα - νέοι γεωργοί που είναι αρχηγοί αυτών των εκμεταλλεύσεων εγγράφονται στο ΜΑΑΕ ως «νεοεισερχόμενοι» στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες αγρότες, ασκώντας αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο επί αυτών (όσον αφορά τη διαχείριση, τα κέρδη και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους τους).

11 Τι πρέπει να περιλαμβάνει το σωστό Επιχειρηματικό Σχέδιο των Υποψήφιων Αγροτών;

Οι υποψήφιοι προκειμένου να αξιολογηθούν υποχρεούνται να υποβάλουν πολυετές επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να περιγράφει με ρεαλισμό τη στρατηγική για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση μέσω διατύπωσης σχετικών δεσμευτικών ποσοτικών ή ποιοτικών στόχων για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης, όπως και χρονικές προθεσμίες αυτών. Ειδικά, το επιχειρηματικό σχέδιο θα πρέπει να αφορά τον γεωργικό τομέα, δηλαδή την πρωτογενή γεωργική παραγωγή (συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων όπως η διαλογή και απλή συσκευασία ιδίων προϊόντων). Οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου θα πρέπει να είναι μετρήσιμοι και να συμπληρώνονται βάσει του τυποποιημένου σχεδίου. Μπορεί να είναι ποσοτικοί (π.χ. αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας) ή ποιοτικοί (π.χ. αναπροσαρμογή της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας ή παραγωγή ποιοτικών προϊόντων βιολογικής παραγωγής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης). Η επίτευξη των στόχων (αρχικών ή τροποποιημένων) είναι υποχρεωτική, ανεξαρτήτως της ένταξης ή μη σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ.

12 Θα πρέπει να ενταχθώ κατευθείαν σε Οργάνωση Παραγωγών;

Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο συνίσταται η ένταξη σε μια Οργάνωση Παραγωγών, δεδομένου ότι εξασφαλίζει μια σειρά από οφέλη στον παραγωγό, όπως η επίτευξη καλύτερης τιμής για τα προϊόντα τους, η μείωση του κόστους και η καλύτερη διαχείριση της παραγωγής. Υπό την αιγίδα της Ο.Π. ο παραγωγός ακόμη μπορεί να συμμετέχει σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα, όπως μηχανολογικού εξοπλισμού, συστημάτων άρδευσης, πολλαπλασιαστικού υλικού, αντιπαγετικής και αντιχαλαζικής προστασίας κ.λπ.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας με τις λεπτομέρειες του προγράμματος με την ονομασία «Τριπτόλεμος». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες-νέους (ηλικίας έως 40 ετών) κατά προτεραιότητα ανέργους, που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή. 

13 Πόσο εύκολο είναι να καθετοποιήσω την καλλιέργειά μου;

Αναμφισβήτητα η καθετοποίηση συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και στη μεγιστοποίηση της απόδοσης κέρδους για τον παραγωγό, επομένως αποτελεί βασική επιδίωξη για μεγάλο αριθμό παραγωγών. Ωστόσο, για την επίτευξή της απαιτούνται μια σειρά κατάλληλων οικονομικών και μηχανολογικών/τεχνολογικών πόρων, η απόκτηση των οποίων δεν είναι πάντα εφικτή, ιδιαίτερα για όσους είναι στην αρχή της αγροτικής τους δραστηριότητας. Για την επίλυση αυτής της έλλειψης χρηματοδότησης μπορούν να βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό πολλά από τα επιδοτούμενα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), όπως είναι τα Σχέδια βελτίωσης, Μέτρο Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων κ.λπ.

14 Τι πρέπει να προσέξω εάν θέλω να δραστηριοποιηθώ στις εξαγωγές;

Η είσοδος στην παγκόσμια αγορά αποτελεί σίγουρα μια άριστη επιχειρηματική ευκαιρία, ωστόσο παρουσιάζει και αρκετούς κινδύνους και προκλήσεις. Απαιτεί αναμφισβήτητα αυξημένη ποσότητα, σωστό σχεδιασμό, μελετημένη συσκευασία και πιστοποίηση (προϊόντος και υλικών συσκευασίας) ώστε να διασφαλιστούν η σωστή τιμολόγηση και το κατάλληλο αγοραστικό κοινό. Ως εκ τούτου των εξαγωγών θα πρέπει να προηγείται προσεκτική μελέτη ευκαιριών-κόστους. Ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανάπτυξη αποτελεσματικής εξαγωγικής δραστηριότητας κρίνεται η πραγματοποίησή της μέσω συλλογικών σχημάτων, Αγροτικών Συνεταιρισμών, Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών και φυσικά η συνδρομή φορέων όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

15 Ασφαλίζομαι αμέσως στον ΟΓΑ ή πρέπει να έχει παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα;

Προϋπόθεση για την ασφάλιση στον ΟΓΑ είναι η κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα απασχόληση στην αγροτική οικονομία. Δηλαδή για να μπορεί να ασφαλιστεί κάποιος στον ΟΓΑ θα πρέπει να έχει διαρκή και μόνιμη απασχόληση στον αγροτικό τομέα, τα δε προερχόμενα εξ αυτής εισοδήματα να αποτελούν την κύρια πηγή των εισοδημάτων. Περιστασιακή απασχόληση μικρότερη των (6) μηνών ετησίως σε μη αγροτικές επιχειρήσεις, προς ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, δεν αποκλείει την ασφάλισή του. Συνεπώς, εφόσον ο παραγωγός πληροί τα κριτήρια ασφάλισης μπορεί να υποβάλει αίτηση εγγραφής στα μητρώα του ΟΓΑ. Εξαίρεση αποτελούν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Νέων Αγροτών, καθώς ενδεχομένως να πρέπει να καθυστερήσει την εγγραφή του, ως εκ τούτου απαιτείται πρώτα η συμβουλή του μελετητή τους.

16 Αντίστοιχα, ασφαλίζομαι αμέσως στον ΕΛΓΑ;

Στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ υπάγονται όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων τα οποία έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή μόνο την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ακόμη, δικαίωμα αποζημίωσης έχουν όσοι αποδεδειγμένα: * έχουν υποβάλει την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ που προβλέπεται στο άρθρο 10 του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α’ 160/20-9-2010) * έχουν εμπρόθεσμα εξοφλήσει την εισφορά του έτους ζημιάς και * έχουν εκπληρώσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προηγούμενων ετών.

17 Σε επίπεδο φορολογίας, τόσο ως προς την ατομική δήλωση όσο και στη φορολόγηση, τι αλλάζει όταν θα δηλώσω ενεργός αγρότης;

Αρχικά, ως προς την ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όταν κάποιος δηλωθεί ως ενεργός αγρότης, θα πρέπει να συμπληρωθούν τα έντυπα Ε3 και το έντυπο της φορολογικής αναμόρφωσης. Στο Ε3 αναγράφονται τα έσοδα και έξοδα που προέρχονται από την αγροτική εκμετάλλευση. Από εκεί και πέρα, η φορολόγηση των αγροτών γίνεται με βάση την κλίμακα των μισθωτών: Εισόδημα έως 20.000 με φορολογικό συντελεστή 22%, 20.000-30.000 με 29%, 30.000-40.000 με 37% και το υπερβάλλον με συντελεστή 45%. Παράλληλα, οι αγρότες έχουν τη μείωση φόρου 2.000 ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Η συμπλήρωση του εντύπου Ε3, του εντύπου της φορολογικής αναμόρφωσης και η πολυπλοκότητα της φορολογίας των αγροτών απαιτεί την ανάγκη να απευθύνεται κάποιος σε λογιστή.

18 Πρέπει να κρατάω βιβλία εσόδων - εξόδων;

Υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων (Δηλ. πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του ΚΦΑΣ ) από 1/1/2014 έχουν οι αγρότες που υπάγονταν στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο (δηλ. έτος 2013) είτε: α) Πωλήσεις (ακαθάριστα έσοδα) αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, μεγαλύτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, είτε β) Έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μεγαλύτερα των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Αντιθέτως, μη υπόχρεοι σε τήρηση λογιστικών βιβλίων είναι όσοι δεν υπερβαίνουν κατά την προηγούμενη χρήση τα όρια και των δύο περιπτώσεων (α) και (β). Φυσικά, δεδομένου ότι τα προβλεπόμενα κριτήρια/υποχρεώσεις και οι νομοθετικές διατάξεις μεταβάλλονται διαρκώς, θα πρέπει οι παραγωγοί πάντα να απευθύνονται στον λογιστή τους.

19 Πού μπορώ να απευθυνθώ για στήριξη επί των τεχνολογιών που πρέπει να εφαρμόσω;

Εν γένει για την έναρξη και την ολοκληρωμένη ενασχόληση με τη γεωργία, ο παραγωγός καλό είναι να απευθύνεται σε εξειδικευμένους συμβούλους, όπως είναι η εταιρεία NOVACERT, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων στην Ελλάδα, προσφέροντας ολοκληρωμένες προτάσεις και πρωτοποριακές υπηρεσίες μέσω καινοτόμων τεχνολογιών. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει μακρά εμπειρία στη σύνταξη, διαχείριση και υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, τεχνικοοικονομικών μελετών, στην παροχή υπηρεσιών προβολής και προώθησης νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, καθώς και στην ανάπτυξη και υποστήριξη συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών και πρωτοκόλλων ορθών γεωργικών πρακτικών και συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας. Όσον αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό, πλέον υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών κατασκευής και εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων, τεχνολογίας αιχμής, στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί ο παραγωγός.

20 Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στην είσοδο στον κλάδο;

Χωρίς αμφιβολία η ενασχόληση με τη γεωργία σήμερα απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις, εξειδικευμένες τεχνικές και αρχικό κεφάλαιο, το ύψος του οποίου ποικίλλει πρωτίστως ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας, το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκμετάλλευσης. Όλες οι παραπάνω «απαιτήσεις» δύναται να δυσκολέψουν τους παραγωγούς, άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο, συνεπώς στην ιεράρχηση της δυσκολότερης δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση, καθώς η «δυσκολία» καθορίζεται από πολλούς προσωπικούς παράγοντες, παραδείγματος χάριν η θέληση, η ηλικία, το κεφάλαιο, ο τόπος κατοικίας, η προγενέστερη επαφή ή μη με τη γεωργία, ωστόσο η κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη από πολύπειρους, εξειδικευμένους επιστήμονες αποτελεί πολύτιμο στήριγμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα