2ο Αγροτικό Συνέδριο «Ναυτεμπορικής»: Ψηλά στην αναπτυξιακή ατζέντα της χώρας η αγροτική οικονομία

Αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του μοντέλου παραγωγής και εξαγωγών - Νέα πρόσκληση στο Μέτρο για τα βιολογικά προϊόντα
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 13:22
UPD:13:25
naftemporiki.gr/PATERAKIS DIONISIS

Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Από την έντυπη έκδοση

Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη - Σοφία Εμμανουήλ

Η δυναμική της αγροτικής απασχόλησης μπαίνει ψηλά στην αναπτυξιακή ατζέντα της χώρας, τόνισε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη ή “Αγρανάπαυση”;», κάνοντας δύο πολύ σημαντικές επισημάνσεις.

«Στη χώρα μας», είπε, «το στοίχημα της ανάταξης της οικονομίας θα κερδηθεί μόνον όταν κερδηθεί στην ύπαιθρο», ενώ «αυτή τη νέα πραγματικότητα τη συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επενδυτές και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί». Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα, ο υπουργός στάθηκε στην ταχεία αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει νέα πρόσκληση στο Μέτρο για τα βιολογικά προϊόντα. Επίσης, ειδικά για το κόστος ενέργειας στη φυτική παραγωγή, ανέφερε ότι άμεσα θα προκηρυχθεί το Μέτρο για το πρόγραμμα net metering, το οποίο θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης.

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι στο προχθεσινό συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας για τον ευρωπαϊκό κανονισμό omnibus αποφασίστηκε νέος ορισμός για τα βοσκοτόπια, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα κερδίσει άλλα 8 εκατομμύρια στρέμματα επιλέξιμων εκτάσεων.

Επιστροφές φόρων

NAFTEMPORIKI.GR

Κατερίνα Παπανάτσιου, υφυπουργός Οικονομικών

Αντίστοιχα, στις ενέργειες και στις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί από την κυβέρνηση αναφέρθηκε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και υπό το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψουμε μια λάθος κατεύθυνση πολιτικής που έχει δουλευτεί επί δεκαετίες και έχει βάλει την αγροτική παραγωγή σε λάθος τροχιά. Ωστόσο, προχωρήσαμε όπου ήταν δυνατόν». Η κα Παπανάτσιου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επαναφορά του αφορολόγητου για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, επισημαίνοντας ότι «φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών όχι μόνο θα πληρώσει λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016, αλλά θα πάρει και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους».

Μικρότεροι φόροι

NAFTEMPORIKI.GR

Φωτεινή Αραμπατζή, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας

Από την πλευρά της η βουλευτής Νομού Σερρών της Ν.Δ. και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, τόνισε ότι «στην πρόκληση της απελευθέρωσης της δυναμικής του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα η Ν.Δ. απαντά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις». Ήδη, ανέφερε, «ο πρόεδρός μας είχε ρητά δεσμευθεί, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας με τους πολίτες, ότι η Ν.Δ. θα επαναφέρει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Ότι θα καταργήσουμε το φόρο στο κρασί. Ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Ότι θα μειώσουμε τον φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%».

Πολυεπίπεδες παρεμβάσεις

NAFTEMPORIKI.GR

Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Στο ίδιο πλαίσιο, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε: «Η αναστροφή της φθίνουσας πορείας της ελληνικής γεωργίας δεν επιτυγχάνεται ούτε με ευχολόγια ούτε με επιδοτήσεις, αλλά απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα». Τα βασικά επίπεδα που επεσήμανε ο κ. Μπακογιάννης αφορούν τη ριζική αναδιάρθρωση των μηχανισμών χάραξης και άσκησης γεωργικής πολιτικής, την οργάνωση των παραγωγών, τον ρόλο του αγρότη στην αλυσίδα της αγροδιατροφής, τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και τις συνέργειες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «πρέπει να ποντάρουμε πολλά στην αγροδιατροφή», προσθέτοντας ότι «ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τον διαβούμε και θα το κάνουμε, αρκεί να παραδειγματιστούμε όλοι από τις ελλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος, με πρώτο το κεντρικό κράτος».

Στο μεταξύ, κοινός τόπος των συμμετεχόντων του συνεδρίου αναδείχθηκε η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού και εξαγωγικού μοντέλου σε νέα βάση με βασικές κατευθυντήριες την αειφορία, την τεχνολογία και τις συνέργειες.

Αειφόρος γεωργία

NAFTEMPORIKI.GR

Απόστολος Κλοντζάρης, γενικός διευθυντής Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer για Ελλάδα και Κύπρο

Προς αυτή την κατεύθυνση ο γενικός διευθυντής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer για Ελλάδα και Κύπρο, Απόστολος Κλοντζάρης, εστίασε στο κομμάτι της αειφόρου γεωργίας, επισημαίνοντας ότι «η Bayer μέσω των food chain partnerships, όπως π.χ. στο Κιάτο Κορινθίας με την ομάδα ΠΗΓΑΣΟΣ, στη Γαστούνη με τη Unilever και στην Πέλλα σε συνεργασία με την Green yard Foods, συμβάλλει στην προστασία και την αύξηση της σοδειάς. Αντίστοιχα, μέσω του fiber chain και μέσα από ένα ειδικό certification program ενώνει τον παραγωγό με τη μεταποίηση σε διεθνές επίπεδο». Παράλληλα, γνωστοποίησε τη συνεργασία της Bayer με τον ξενοδοχειακό όμιλο Grecotel για την απορρόφηση της αγροτικής παραγωγής από διάφορες περιοχές.

Γρήγορο Internet

Αντίστοιχα, ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο πνοής για την ελληνική ύπαιθρο, το «Rural Broadband», το οποίο αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών μέσω οπτικών ινών σε πάνω από 2.240 αγροτικές και νησιωτικές «Λευκές Περιοχές» της ελληνικής επικράτειας, παρουσίασε ο διευθυντής ΟΤΕ Rural South & ΟΤΕ Rural North Μάνος Μανουσάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης: «Με την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι πάνω από 320.000 κάτοικοι καθώς και επιχειρήσεις των περιοχών αυτών θα έχουν πλέον πρόσβαση σε γρήγορο Internet. Το Rural Broadband υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, είναι έργο της Κοινωνία της Πληροφορίας A.Ε., ενώ η σχεδίαση του έγινε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με 100,8 εκατ. ευρώ από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια, ενώ από την πλευρά του ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου με ομολογιακό δάνειο 31,7 εκατ. και μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ».

Συμβολαιακή γεωργία

NAFTEMPORIKI.GR

Μισαήλ Καραστέργιος, προϊστάμενος Πρώτων Υλών και Υλικών Συσκευασίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Αναφορικά με τη σημασία των συνεργειών, ο προϊστάμενος Πρώτων Υλών και Υλικών Συσκευασίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Μισαήλ Καραστέργιος αναφέρθηκε στα οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας για τους παραγωγούς, σημειώνοντας ότι «εξασφαλίζεται η απορρόφηση της συγκομιδής, ενώ από αρχές Σεπτεμβρίου οι αγρότες γνωρίζουν την τιμή που θα πάρουν στο προϊόν τους την επόμενη χρονιά».

Στο πρόγραμμα Συμβολαιακής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας συμμετέχουν 22 τοπικοί έμποροι ή γεωπόνοι και 3 συνεταιρισμοί. Η εταιρεία απορροφά 45.000 τόνους κριθάρι και κάθε καλοκαίρι παρέχει μια ρευστότητα στους αγρότες 8-9 εκατ. ευρώ - πρόκειται για την πληρωμή περίπου 2.000 αγροτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μέσω του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει πλέον το προϊόν της από 100% ελληνικό κριθάρι.

Οργάνωση της παραγωγής

NAFTEMPORIKI.GR

Πολύδωρος Ξενικάκης

Στην απουσία των ελληνικών προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αναφέρθηκε ο εμπορικός διευθυντής της GAIA Επιχειρείν, Πολύδωρος Ξενικάκης, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει κίνητρα στους παραγωγούς να συσπειρωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου». Τόνισε επίσης ότι «στις περιπτώσεις που υπάρχει οργάνωση της παραγωγής, τα προϊόντα αυτά κατακτούν μεγάλο κομμάτι της αγοράς». Ειδικά για το κεφάλαιο των εξαγωγών εκτίμησε ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη «εθνικού marketing».

Στήριξη πρωτογενούς τομέα

Όσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, ανέφερε ότι «βάσει υποδειγμάτων της Εθνικής σε παγκόσμιο δείγμα σχεδόν 170 χωρών εκτιμήθηκε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά την τεχνολογία της παραγωγής, την αύξηση του βαθμού τυποποίησης των προϊόντων και την καθετοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μπορεί να αυξήσει την άμεση συνεισφορά του αγροδιατροφικού τομέα στο ΑΕΠ κατά 9,1 δισ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI.GR

Νέλλη Τζάκου - Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Εθνικής Τράπεζας

Και αυτή η αυξημένη δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον έμμεσο όφελος 3,1 δισ. σε τομείς όπως οι προμήθειες πρώτων υλών αγροτικής παραγωγής ή η συσκευασία τροφίμων».

Η ίδια τόνισε ότι «η Εθνική εφαρμόζει ένα διευρυμένο σχέδιο δράσης για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος από εξειδικευμένα εργαλεία που καλύπτουν όλες τις τραπεζικές ανάγκες, απλές χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης, επενδυτικές ανάγκες, χρηματοδότηση αλυσίδων αξίας, την Κάρτα του Αγρότη κ.ά.».

Στο πλευρό του αγρότη

NAFTEMPORIKI.GR

Μαρία Ι. Καραθανάση, υποδιευθύντρια Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Alpha Bank

Αντίστοιχα, η υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της ALPHA BANK Μαρία Ι. Καραθανάση υπογράμμισε ότι «αποτελεί στρατηγική και ειλημμένη απόφαση της τράπεζας η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με προτεραιότητα τον αγρότη και θα υλοποιηθεί με συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα». Παρουσιάζοντας τη σειρά «Alpha Αγροτική Επιχειρηματικότητα», η κα Καραθανάση έκανε εκτενή αναφορά στα «Ευέλικτα Προγράμματα Συμβολαιακής Επιχειρηματικότητας», στην «Κάρτα του Αγρότη», στη «Χρηματοδότηση αγροτών που εντάσσονται σε Σχέδια Βελτίωσης για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού», αλλά και στα προγράμματα ειδικά για τις επιχειρήσεις Αγροεφοδίων όπως το «My Alpha POS - Προνομιακή τιμολόγηση για την απόκτηση και ιδιαίτερα χαμηλές προμήθειες εκκαθάρισης συναλλαγών» και τον «Προνομιακό λογαριασμό καταθέσεων, τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα, προϊόντα διαχειρίσεως διαθεσίμων κ.ά.».

NAFTEMPORIKI.GR

Ο Χαράλαμπος Κασίμης

Περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ δημόσιας δαπάνης έχουν δεσμευθεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, προσθέτοντας ότι «με τις πληρωμές 1,5 δισ. δημόσιας δαπάνης που αναμένονται εντός του 2017, οι πληρωμές συνολικά θα φτάσουν στο 1/3 των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) σε μόλις δύο έτη εφαρμογής».

Στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις ομάδες - οργανώσεις παραγωγών αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας ΥΠΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, υπογραμμίζοντας ότι «με τη νέα Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, χαμηλώνει ο πήχης αναγνώρισης οργάνωσης παραγωγών στα 20 μέλη και στις 250.000 ευρώ αξία παραγωγής για όλες τις περιπτώσεις. Στην αλιεία, αντίστοιχα, 10 μέλη με 100.000 ευρώ αξία παραγωγής».

NAFTEMPORIKI.GR

O γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» Γιάννης Περλεπές

Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» Γιάννης Περλεπές επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «οι παραγωγοί, και κατ’ επέκταση οι συνεταιριστικές τους οργανώσεις, καλούνται πλέον να ασκήσουν την αγροτική δραστηριότητα με επιχειρηματικές πρακτικές που ακολουθούν κι άλλοι τομείς, με τη βέλτιστη εκμετάλλευση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, με την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων, με κανόνες τυποποίησης και με την εφαρμογή στρατηγικών μάρκετινγκ και branding».

Η καινοτομία στην υπηρεσία της παραγωγής

Το success story του Ισραήλ και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο η χώρα έχει καταφέρει να καταστεί Global agro tech center, παρά τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, με αιχμή την έλλειψη πόρων νερού, τα γεωπολιτικά προβλήματα και την περιορισμένη κρατική στήριξη έναντι των παραγωγών, ανέπτυξε κατά την ομιλία του ο αναπληρωτής γενικός δευθυντής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ, αρμόδιος για θέματα εξωτερικού εμπορίου και διεθνών σχέσεων, Itzhak Ben-David.

NAFTEMPORIKI.GR

Itzhak Ben-David, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ

Όπως εξήγησε ο κ. Ben-David: «Στο Ισραήλ ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει υψηλά επίπεδα επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία. Είμαστε παγκόσμιος ηγέτης σε πολλές διαφορετικές πτυχές της αγροτικής παραγωγής, ιδιαιτέρως σε τομείς που αφορούν τις άγονες περιοχές αλλά και τους περιορισμούς ύδατος. Στο Ισραήλ έχουμε κατορθώσει να αλλάξουμε, να μεταρρυθμίσουμε τα μειονεκτήματά μας και να τα μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα. Και τούτο οφείλεται στην τεχνολογική καινοτομία».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι πέρα από τις τεχνολογίες καινοτομίες εξοικονόμησης ύδατος, στο Ισραήλ χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο η γεωργία ακριβείας, ενώ έχει αναπτυχθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα που σχετίζεται με την «παράταση της ζωής στο ράφι» -και κατ’ επέκταση στη μείωση της απώλειας τροφίμων-, το οποίο προέκυψε από την ανάγκη συντήρησης, διατήρησης και αποθήκευσης σπόρων, δεδομένης της σημαντικής έλλειψης σιτηρών.

Τα οφέλη από τη «γεωργία ακριβείας»

NAFTEMPORIKI.GR

Saverio Romeo, Principal Analyst, Beecham Research, επισκέπτης διδάσκων και ερευνητής στο Birkbeck College του Λονδίνου

Αναλύοντας τη φιλοσοφία του «Internet of things» ο Saverio Romeo, Principal Analyst, Beecham Research, επισκέπτης διδάσκων και ερευνητής στο Birkbeck College του Λονδίνου, προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει στο ακροατήριο του συνεδρίου τη σπουδαιότητα και κυρίως τα οφέλη της «γεωργίας ακριβείας».

Όπως ενδεικτικά ανέφερε, η τοποθέτηση αισθητήρων στο έδαφος ή πάνω στα φυτά δίνει τη δυνατότητα συλλογής πολλών δεδομένων, π.χ., για την υγρασία και τη θερμοκρασία. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων «παράγει» ουσιαστική πληροφόρηση για τους παραγωγούς, δίνοντάς τους για παράδειγμα τη δυνατότητα να προλάβουν ασθένειες.

Kαι στην κτηνοτροφία

Η εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας δεν περιορίζεται στη γεωργική καλλιέργεια, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κτηνοτροφία, όχι μόνο για τον ακριβή εντοπισμό του ζώου στον τόπο βόσκησης, αλλά και σε επιπλέον πεδία, όπως στη γαλακτοπαραγωγική διαδικασία.

Ενδιαφέρον σημείο στην ομιλία του κ. Saverio Romeo ήταν όταν ο ίδιος κάλεσε τους παραγωγούς να στραφούν σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες, όπως σημείωσε, «έχουν πολύ καλές πλατφόρμες. Δεν πρέπει πάντοτε να αναζητείτε τα πάντα στην άλλη άκρη του κόσμου, θεωρώ ότι η εξυπνάδα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε όλο αυτό το εγχείρημα».

Ωθηση από τα κέντρα εκμάθησης

NAFTEMPORIKI.GR

Rafi Dayan, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας Green 2000 Ltd.

Αισιοδοξία εξέφρασε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας Green 2000 Ltd Rafi Dayan για το μέλλον του εγχώριου αγροτικού κλάδου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι με αφορά, νομίζω ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο κακή στην Ελλάδα. Παράγετε ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, καθώς και φέτα, που είναι πολύ διάσημη άλλωστε, αλλά και εκπληκτικό ελαιόλαδο. Έχετε, επίσης, τη χωριάτικη σαλάτα που είναι η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να την αντιγράψει, ενώ παράγετε και τσίπουρο. Κι όλα αυτά προέρχονται από τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να είστε περήφανοι γι’ αυτά τα προϊόντα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα κέντρα εκμάθησης αγροτοδιατροφικού τομέα μπορεί να είναι μία εκπληκτική ιδέα για τις αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης, που σύμφωνα με τον κ. Dayan αποτελεί ένα πεδίο όπου θα πρέπει να υπάρξει πιο ουσιαστική στόχευση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέπτυξε το μοντέλο και κυρίως τη φιλοσοφία του κέντρου εκμάθησης, εκπαίδευσης στα πρότυπα που έχει λειτουργήσει σε άλλες αγορές, αναφέροντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα που αποφέρει στους παραγωγούς, όπως τη διεύρυνση της δυναμικής ακόμα και σε μικρές φάρμες, που θα μπορούσαν να ταυτιστούν με το μικρό γεωργικό κλήρο της Ελλάδος, καθώς επίσης και το «άνοιγμα» στην εξαγωγική δραστηριότητα. Πλεονεκτήματα, ωστόσο, υπάρχουν και για το κράτος, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Dayan, «είναι ένα τοπικό project με περιφερειακό και εθνικό αντίκτυπο».

Οι συνέργειες «κλειδί» για την ανάπτυξη

NAFTEMPORIKI.GR/PATERAKIS DIONISIS

Από αριστερά, ο συντονιστής του πάνελ, γενικός διευθυντής της «Ν», Γιάννης Περλεπές, με τους: Γιώργο Ανέστη, πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού ΑΙΧΜΕΑΣ και πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, Ανδρέα Δημητρίου, πρόεδρο του αγροτικού πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων - Η ΠΙΝΔΟΣ, Στέλιο Δρυ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της foodstandard, Θωμά Κουτσουπιά, πρόεδρο Α.Σ. Ένωσης Αγρινίου, Θανάση Παπαθανασόπουλο, πρόεδρο του Α.Σ. Λαμίας, Νικήτα Πρίντζο, πρόεδρο Α.Σ. Βόλου, και Θανάση Τσιοτίνα, πρόεδρο του αγροτικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ».

Εκπρόσωποι από όλο το φάσμα παραγωγής και σχεδόν από όλη την επικράτεια συμμετείχαν χθες στα τέσσερα πάνελ συζήτησης του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», στα οποία αναπτύχθηκε μια ευρεία σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο στις προκλήσεις όσο και στις προοπτικές του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ το αρχικό σκέλος της συζήτησης επικεντρώθηκε κυρίως στις αδυναμίες και στις στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ελληνική γεωργία - κτηνοτροφία να αυξήσει τις «αποδόσεις» και τη δυναμική της. Μεταξύ των όσων επισημάνθηκαν τονίστηκε ότι σήμερα το 85% της εγχώριας παραγωγής παράγεται από περίπου το 20% των εκμεταλλεύσεων, ενώ μόνο το 22% των επαγγελματιών αγροτών είναι ενταγμένο σε συνεταιριστικές οργανώσεις ή ομάδες παραγωγών.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ακόμα μια φορά το μείζον ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, καθώς και το θέμα της υψηλής φορολόγησης, που αποτελούν δύο βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες στην αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου. Αναφερόμενοι στο κεφάλαιο των συνεταιρισμών, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν δυσαρέσκεια ως προς την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι παρά τις παθογένειες του παρελθόντος «η οργάνωση της παραγωγής μπορεί ουσιαστικά να γίνει μόνο από τις οργανώσεις παραγωγών». Κοινή συνισταμένη αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες η απουσία ενός στρατηγικού σχεδιασμού στο πλαίσιο των νέων συνθηκών της αγοράς. Όπως αναφέρθηκε, «η στρατηγική θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα τουλάχιστον έως το 2030 προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας του κλάδου».

Όπως σε Ολλανδία - Ισραήλ

NAFTEMPORIKI.GR/PATERAKIS DIONISIS

Από αριστερά, ο συντονιστής του πάνελ, γενικός διευθυντής της «Ν», Γιάννης Περλεπές, με τους: Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της κοινοπραξίας συνεταιρισμών νομού Ημαθίας, Νίκο Δασκαλάκη, πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, Μισαήλ Καραστέργιο, προϊστάμενο Πρώτων Υλών και Υλικών Συσκευασίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Μάρκο Καφούρο, πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santo Wines, Απόστολο Κλοντζάρη, γενικό διευθυντή του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer για Ελλάδα και Κύπρο, Πολύδωρο Ξενικάκη, εμπορικό διευθυντή της GAIA Επιχειρείν, και Γιώργο Ντούτσια, πρόεδρο της ΔΟΕΠΕΛ.

Η θέσπιση δομών που θα υποδέχονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων, με τη συμβολή του κράτους, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της οικονομικής απόδοσης της αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των συμμετεχόντων στο δεύτερο πάνελ συζήτησης του συνεδρίου της «N», όπου έγινε ειδική αναφορά στη συμβολαιακή γεωργία στον τομέα της ζυθοποιίας, ως μια win-win πρακτική που βελτιώνει το εισόδημα του παραγωγού.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών φορέων εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αναπτύξουν συνέργειες με εκπαιδευτικούς φορείς και ιδρύματα για την εντατικοποίηση της έρευνας και τη διασύνδεσή της με την παραγωγή, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει δομές που προσομοιάζουν αυτών της Ολλανδίας και του Ισραήλ. Έτσι η χώρα θα καταφέρει να εξελίξει υπάρχουσες πρακτικές καλλιέργειας, υπερσκελίζοντας την εποχικότητα, π.χ. με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, θερμοκηπιακά πάρκα κ.ά. Επιπλέον, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες και βέλτιστης διαχείρισης κόστους και φυσικών πόρων θα υπάρχει θετικός αντίκτυπος στις εξαγωγές με ανάπτυξή τους σε νέες χώρες. «Κλειδί» για την επόμενη μέρα του πρωτογενούς τομέα είναι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι συνέργειες μεταξύ κλάδων, οι οποίες αναδεικνύουν την αξία των τοπικών προϊόντων.

Πυλώνας οι νέες τεχνολογίες

NAFTEMPORIKI.GR/PATERAKIS DIONISIS

Από αριστερά, η συντονίστρια του πάνελ, δημοσιογράφος της «Ν», Λέττα Καλαμαρά, με τους: Rafi Dayan, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Green 2000 Ltd, Σπυρίδωνα Μάμαλη, πρόεδρο Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε, Θωμά Μπαρτζάνα, διευθυντή ερευνών ΕΚΕΤΑ, και Saverio Romeo, Principal Analyst, Beecham Research, επισκέπτη διδάσκοντα και ερευνητή στο Birkbeck College του Λονδίνου.

Οι νέες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη δουλειά για τους αγρότες, αλλά και τους άλλους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, τόνισαν οι συμμετέχοντες στο τρίτο πάνελ συζήτησης του συνεδρίου, το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος της «N» Λέττα Καλαμαρά. Ως βέλτιστες πρακτικές παρουσιάστηκαν ενδεικτικές τεχνολογίες της Green2000 Ltd. Israel, μελέτες του Πανεπιστημίου του Birkbeck και Cambridge, η πλατφόρμα αγροδιατροφής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και πρωτοβουλίες του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Η συζήτηση εστιάστηκε σε λύσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθούν άμεσα τα extension services και να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέτρα που διασυνδέουν την πρωτογενή παραγωγή με την έρευνα και την τεχνολογία. Έργα που αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες του κόσμου, με χρήση καινοτόμων μεθόδων, όπως τα θερμοκήπια από γυαλί, η χρήση της ρομποτικής αλλά και εφαρμογών Internet of things, ακόμη και αισθητήρων που τοποθετούνται είτε στη γη είτε πάνω σε ζώα - ανέδειξαν τρόπους βέλτιστης διαχείρισης κόστους και πρόληψης ασθενειών. Μάλιστα, αποτελούν ενδιαφέρουσες προτάσεις και για Έλληνες επαγγελματίες. Εξάλλου, οι τεχνολογίες που συζητήθηκαν έχουν εφαρμογή όχι μόνον σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις, αλλά και σε μικρής κλίμακας κλήρους.

Ο πρωτογενής τομέας

NAFTEMPORIKI.GR/PATERAKIS DIONISIS

Από αριστερά, ο συντονιστής του πάνελ, συντάκτης του Ύπαιθρος Χώρα και παρουσιαστής του STAR TV Κεντρικής Ελλάδας, Γιάννης Σάρρος, με τους: Τάσο Αντωνίου, πρόεδρο του συνεταιρισμού βοσκών λιβαδίου Ολύμπου - «ΒΟΣΚΟΣ», Χρήστο Αποστολόπουλο, πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Νίκο Βαλλή, πρόεδρο ΑΣ Ροβιών, Αντώνη Γραβάνη, διευθυντή αγροτικών προϊόντων-τροφίμων & ποτών, Enteprise Greece, Ιωάννη Καμπούρη, καθηγητή-συγγραφέα, διευθύνοντα σύμβουλο Ε-LA-WON, Νικόλαο Κουτλιάμπα, πρόεδρο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Γιώργο Οικονόμου, γενικό διευθυντή ΣΕΒΙΤΕΛ, και Παναγιώτη Πεβερέτο, πρόεδρο του ΣΕΚ.

Θέματα που απασχολούν τον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής ευρύτερα, όπως οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων ΠΟΠ και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί σε ορισμένες χώρες, αναπτύχθηκαν στο 4ο πάνελ συζήτησης του συνεδρίου, το οποίο συντόνισε ο Γιάννης Σάρρος, συντάκτης του Ύπαιθρος Χώρα και παρουσιαστής του STAR TV Κεντρικής Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι του παραγωγικού τομέα έδειξαν να μην ανησυχούν από την υπερπαραγωγή χωρών που στοχεύουν στη μαζική κατανάλωση, ειδικά σε ό,τι αφορά γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αξίας των ελληνικών προϊόντων, που αποτελεί μια σταθερά η οποία δεν επηρεάζεται από την υπερπαραγωγή μη ΠΟΠ αγαθών για χώρες όπως η Ασία και η Ρωσία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε το θέμα της μετατροπής ορισμένων καλλιεργειών σε βιολογικές, όπως στο ελαιόλαδο, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων. Όπως αναφέρθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, η Ελλάδα σε κανένα της προϊόν δεν μπορεί να συναγωνιστεί άλλες χώρες σε ποσότητα, αλλά σε ποιότητα έχει προβάδισμα. Έκρουσαν δε τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένους τομείς όπως η κτηνοτροφία -όπου απασχολούνται 1 εκατ. άνθρωποι για την παραγωγή 500.000 τόνων κρέατος, 100.000 τόνων αυγών, 20.000 τόνων μελιού κοκ.- αναφερόμενοι τόσο στα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων όσο και στη γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στόχος, όπως σημείωσαν όλοι οι συμμετέχοντες, είναι η προσέλκυση στην πρωτογενή παραγωγή νέων ανθρώπων. Μια ενδεικτική πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στη συζήτηση είναι ο Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου «ΒΟΣΚΟΣ» που δημιουργήθηκε το 2007 κι έχει συσπειρώσει νέους ανθρώπους, οι οποίοι δημιούργησαν τυροκομείο, του οποίου ο τζίρος έχει φθάσει το 1 εκατ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα