Βραζιλία: Πέμπτη φορά αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, στο 18,5%

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 08:17
UPD:08:21

ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΟ συνεχόμενο μήνα, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η απόφαση αυτή, ενδέχεται να ωθήσει ανοδικά το νόμισμα της χώρας και να φρενάρει την οικονομική ανάπτυξη, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Τα μέλη της τράπεζας, αποφάσισαν ομόφωνα να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών και στο 18,25%. Από τους 24 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, οι 17 προέβλεπαν αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η αύξηση των επιτοκίων απειλεί την ανάκαμψη, που οδηγούν οι εξαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, ωθώντας ανοδικά το νόμισμα και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με την Carla de Castro Bernardes, διαχειρίστρια κεφαλαίων της Modal Asset Management στο Ρίο ντι Τζανέϊρο.

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών, που είπαν, ότι η άνοδος του νομίσματος της χώρας σε ποσοστό της τάξης του 18,5% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μέσα σε οκτώ μήνες, περιορίζει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών της Βραζιλίας.

«Η Βραζιλία δεν θα επιτύχει να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής της φέτος», είπε η Bernardes, η οποία διαχειρίζεται 480 εκατ. ρεάλ Βραζιλίας (177 εκατ. δολ.) σε μετοχές και ομόλογα. Η ίδια συμπλήρωσε, ότι η Modal προβλέπει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 3,5% φέτος, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη με ρυθμό 5,1% το 2004.

Χθες, το ρεάλ ισχυροποιήθηκε κατά 0,4%, φθάνοντας στα 2,71 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 4:40' μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης, υψηλότερα σε ποσοστό της τάξης του 2%, μέσα στο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα