Exxon, CLP: Κατασκευάζουν σταθμό φυσικού αερίου στο Χονγκ Κονγκ

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2005 09:18

ΣΧΕΔΙΑ, για την δημιουργία του πρώτου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Χονγκ Κονγκ, κάνει η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, Exxon Mobil Corp., με τη συνεργάτιδά της εκεί, CLP Holdings Ltd., μια επένδυση ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

«Μας τελειώνει το αέριο», ανέφερε ο διευθυντής της CLP, Andrew Brandler, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πόλη Guangzhou, νοτίως της Κίνας, συμπληρώνοντας: «Η Θάλασσα της Κίνας, έχει πολύ λιγότερα αποθέματα από ό,τι περιμέναμε».

Ο σταθμός, ο οποίος θα μειώσει την εξάρτηση του Χονγκ Κονγκ από τις προμήθειες της Νότιας Κίνας και θα βοηθήσει την πόλη να μειώσει την μόλυνση της ατμόσφαιρας, δεν θα είναι έτοιμος πριν το 2011, είπε ο Brandler, συμπληρώνοντας: «Στο μεταξύ θα πρέπει να καίμε περισσότερο άνθρακα».

Η CLP, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας, αγοράζει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ρεύματος στα εργοστάσιά της στο Χονγκ Κονγκ, από τον σταθμό στην Guangdong, τον οποίο διαχειρίζεται η CNOOC Ltd., η μεγαλύτερη offshore εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας. Περίπου το 1/3 της ηλεκτρικής ενεργείας, παράγεται από την χρήση φυσικού αερίου.

H Εxxon, προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες από την LNG, το venture με την εταιρεία του Κατάρ, RasGas και έχει στην κυριότητά της το 60% της εταιρείας venture Kapco του Χονγκ Κονγκ, που θα κατασκευάσει τον σταθμό, ενώ το λοιπό ποσοστό ανήκει στην CLP.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα