Citigroup: Λύση του προβλήματος για πώληση fund στη Βραζιλία

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 08:50

ΑΠΕΦΥΓΕ τελικά τη φιλονικία με το νόμο, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, Citigroup Inc., η οποία αφορούσε την ρευστοποίηση κεφαλαίων, ύψους 651 εκατ. δολ., για το μερίδιο ελέγχου, στην τρίτη σε μέγεθος εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας.

Η τράπεζα συμφώνησε με τον πρώην εργαζόμενο στην CVC/Opportunity fund, Luis Demarco, ο οποίος απαιτούσε πριμ ενός δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των νήσων Cayman. Εξ αιτίας του διακανονισμού τον Νοέμβριο το δικαστήριο είχε αποφασίσει ασφαλιστικά μέτρα, για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του fund, από το 2002 και εμπόδισε την Citigroup από την αντικατάσταση του στελέχους της, Daniel Dantas, σύμφωνα με τα έγγραφα της αγωγής.

Η Citigroup, με έδρα τη Ν. Υόρκη, στις οποίας την κατοχή περιλαμβάνονται μερίδια στην Brasil Telecom SA και σε δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση μετοχών και να αποσυρθεί από την επένδυση, ανέφερε ο Roger Oey, αναλυτής της αγοράς τηλεπικοινωνιών με την Banif Investment Banking, στο Σάο Πάολο. Το κεφάλαιο, το οποίο δημιούργησε η Citigroup το 1997, έχει δεχθεί σειρά μηνύσεων, από εταιρείες που επένδυσαν με την τράπεζα και υποστηρίζουν ότι ο Dantas είχε πολύ μεγάλο έλεγχο.

«Φαίνεται πολύ πιθανόν να προχωρήσουν σε πώληση», ανέφερε ο Oey, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της Brazil Telecom, στο «neutral», συμπληρώνοντας: «Δεν έχει σημασία το τι συμβαίνει επιφανειακά, αλλά δεν αξίζει το ρίσκο να συνδεθούν με ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με την Opportunity.

H Citigroup, δημιούργησε το κεφάλαιο αυτό, προκειμένου να αποκτήσει τμήμα των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας το 1998, μετά τη διάλυση του κρατικού μονοπωλίου στις τηλεπικοινωνίες. Η τράπεζα, προσέλαβε τον Dantas, τραπεζίτη στο Ρίο ντι Τζανέϊρο, προκειμένου να διαχειριστεί τα κεφάλαια της εταιρείας με την επωνυμία Opportunity, η οποία διαχειριζόταν τα κεφάλαια των εταιρειών που εξαγόραζαν.

Οι διαφορές, που προκλήθηκαν, περιελάμβαναν εταιρείες όπως η Telecom Italia SpA, η οποία απέκτησε μερίο στην Brasil Telecom, μαζί με την Citigroup. H Telecom Italia, με έδρα το Μιλάνο, κέρδισε τη δικαστική απόφαση του δικαστηρίου στο Ρίο ντι Τζανέϊρο τον Νοέμβριο, με την οποία της επετράπη να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Brasil Telecom, μετά τον εξαναγκασμό της να πουλήσει μετοχές με δικαίωμα ψήφου το 2002, βάσει των νομικών περιορισμών.

Ο Luiz Octavio da Motta Veiga, επικεφαλής της Brasil Telecom, είχε πει σε συνέντευξή του το Νοέμβριο ότι η Opportunity θα ασκήσει έφεση και η υπόθεση βρίσκεται τώρα σε διαιτησία στο Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου, στο Λονδίνο. Ο Dantas, 50 ετών, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Και η Citigroup αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αναφορικά με τα ασφαλιστικά μέτρα ή τα σχέδιά της για την αντικατάσταση του Dantas ή την πώληση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου και να απαντήσει σε ερωτηματολόγιο, που της απεστάλη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στις 19 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στην εκπρόσωπο της Citigroup, Shannon Bell στη Ν. Υόρκη.

Η απόφαση αυτή, έρχεται σε μια περίοδο, που ο επικεφαλής της Citigroup, Charles Prince, 55 ετών, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της τράπεζας μετά τα οικονομικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Στην ανάσχεση της Citigroup περιλαμβάνεται η απώλεια της άδειας στην ιδιωτική τραπεζική της Ιαπωνίας και η απαξίωση 4,95 δισ. δολ. για την καταβολή προστίμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα