Citigroup: Δικαστική έρευνα για χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2005 09:25

ΣΤΟΙΧΕΙΑ, που δείχνουν χειραγώγηση της αγοράς, από μεγάλη πώληση ομολόγων πέρυσι από τη Citigroup Inc., τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον κόσμο, βρήκαν οι αρμόδιες γερμανικές αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ το βράδυ της Δευτέρας, στο Web site της «Wall Street Journal», αλλά και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

H αρμόδια επιτροπή παρέπεμψε την υπόθεση στις εγκληματολογικές αρχές της Φραγκφούρτης.

Η έρευνα άρχισε τον Οκτώβριο σχετικά με εμπορική συναλλαγή που έγινε νωρίς τον περασμένο Αύγουστο. Η Citigroup Global Markets, πούλησε περίπου 11,8 δισ. ευρώ (15,67 δισ. δολ.) σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σε 13 διαφορετικές μορφές και σε 11 διαφορετικές αγορές, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των τιμών στο ταμπλό.

Στη συνέχεια η τράπεζα αγόρασε απότομα, ομόλογα αξίας τεσσάρων δισ. ευρώ (5,31 δισ. δολ.), σε χαμηλότερη τιμή και μία ώρα αργότερα.

«Υπάρχουν στοιχεία χειραγώγησης της αγοράς, που έχουν σχέση με την διαπραγμάτευση ομολόγων της Citigroup», ανέφερε η εκπρόσωπος της αρμόδιας γερμανικής αρχής, που ερευνά το θέμα - BaFin - Sabine Reimer, σε δήλωσή της

Σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες στο ειδησεογεραφικό πρακτορείο Associated Press, η Citigroup, αναφέρει, ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές.

«Απογοητευτήκαμε που η BaFin παρέπεμψε το θέμα στις δικαστικές αρχές, αντί να το συζητήσει με εκείνους, οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Citigroup.

Tον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της τράπεζας, Charles Prince, είχε πει στην «Wall Street Journal», ότι οι συναλλαγές της εταιρείας από το γραφείο της στο Λονδίνο, δεν ήταν παράνομες, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα