Του Κώστα Ιωαννίδη
Είναι δεδομένο το κενό εξελίξεων με πιθανότητα ανακοίνωσή τους μέσα στις μέρες του Πάσχα. Καθώς κάποιοι από τις ομάδες διαπραγμάτευσης θα εργάζονται αλλά οι προϊστάμενοί τους δεν θα εμφανίζονται στο προσκήνιο. Είναι επίσης δεδομένη η πτώση των όγκων γύρω από τις μέρες πολυήμερων αργιών όπως αυτές του Πάσχα των χριστιανών. Άρα τα εναύσματα για συμμετοχή στις συναλλαγές του ΧΑ πιθανότατα θα απουσιάζουν και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι λίγα, με αποτέλεσμα να περάσουν οι μέρες με τις τιμές να διατηρούν την ορμή που απέκτησαν μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές αντιδρούν σε αυτού του είδους τις εξελίξεις στην σχέση των χώρας με τους πιστωτές. Ούτε άλλαξε πολύ η συμπεριφορά των τιμών πριν από κρίσιμο, για τη χώρα και τη δόση που αυτή έχει ανάγκη, Eurogroup. Τα αισιόδοξα στοιχήματα επικρατούσαν προ της συνάντησης των ΥΠΟΙΚ και αν το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό ξεσπούσαν αμέσως πιέσεις. Στην περίπτωση που στη συνάντηση είχαμε επισφράγιση με επιτυχία μιας αξιολόγησης, η ανοδική δυναμική κρατούσε ένα διήμερο άντε τριήμερο. Στην τρέχουσα συγκυρία λοιπόν μπορεί να κινηθεί η αγορά διαφορετικά;
Χθες τα κατάφερε η αγορά της Αθήνας έστω και με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα και έκλεισε περίπου επίπεδα. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή αγορά, οι μετοχικοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες ικανού μεγέθους. Το σύστημα που ακολούθησαν οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ για να κρατήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 680 μονάδες, περιλάμβανε υποχώρηση των τιμών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αντίστασης στις πιέσεις. Με αποτέλεσμα ο δημοφιλής 25άρης από την αρχή ως το τέλος της πρώτης ώρας να διακυμαίνεται μεταξύ των 1825 και 1820 μονάδων. Αμέσως μετά σε συντονισμό σε ότι συνέβη για τον τραπεζικό δείκτη ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε πάλι πλάγια επί τέσσερις σχεδόν ώρες ως τις 15:25 μεταξύ των 1818 και 1820 μονάδων. Ενώ φάνηκε πως είχε εγκατασταθεί μια ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ένα δυνατό κύμα εντολών πώλησης για τις τράπεζες οι βασικοί δείκτες βούτηξαν ένα ακόμα σκαλοπάτι χαμηλότερα για λιγότερο από σαράντα λεπτά.
Φάνηκε όμως ότι οι ισχυροί θεσμικοί είχαν κατάλληλα πολεμοφόδια για να επιστρέψει ο τραπεζικός δείκτης σε θετικό πεδίο, παρασύροντας και τους ΓΔ και 25άρη. Έτσι η προσπάθεια, να μην περάσει η αγορά πάλι κάτω από αντιστάσεις που την βασάνιζαν μήνες και ξεπέρασε πρόσφατα. στέφτηκε με επιτυχία.
Σήμερα θα φανεί και μάλιστα το κρίσιμο διάστημα θα είναι αυτό μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας. Αν δεν υπάρξει διαφορετική στάση από την «παραδοσιακή», θα διαπιστωθεί με την υποχώρηση του τζίρου και της διάθεσης για ρίσκο εν μέσω κενού στις εξελίξεις. Οι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι αναμφίβολα έγινε ένα καθοριστικό βήμα προς αυτήν την σωστή κατεύθυνση. Όμως, βασικά εκκρεμή ζητήματα παραμένουν ακόμα άλυτα. Μερικά από αυτά, τα συνοψίζει η Citi σε νέα έκτακτη αναφορά της για την Ελλάδα και είναι : α) η συμμετοχή του ΔΝΤ, β) οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 αν θα διατηρηθεί και για πόσο χρονικό διάστημα μετά, γ) οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις όπως ομαδικές απολύσεις και Αγορά Ενέργειας και δ) η μείωση του χρέους.
Η JP Morgan θεωρεί ότι το Eurogroup της Παρασκευής προσέφερε μια διέξοδο, καθώς τα περισσότερα εμπόδια που καθυστερούσαν τις συζητήσεις τους προηγούμενους μήνες ξεπεράστηκαν και αυτό δείχνει πως οδηγεί σε επιτάχυνση της επίλυση του αδιεξόδου. Στο βασικό σενάριο, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή του "Κουαρτέτου για την σύνταξη του SLA, η ψήφιση των μέτρων και η συζήτηση και οριστικοποίηση στο Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και ενεργοποίηση της εκταμίευσης.
Άρα και οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν δρόμο μακρύ ως την ανακούφιση των επενδυτών σε βαθμό που να εκφράσουν τη διάθεση να τοποθετήσουν φρέσκο χρήμα.
Οι δε εγχώριοι ειδοποιούν τους ιδιώτες επενδυτές όπως το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος: «Στους υπεραισιόδοξους οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δύσκολα θα επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα τιμών για τα επόμενα 1 - 2 χρόνια εξ’ αιτίας του υφεσιακού περιβάλλοντος, λόγω των επιβληθέντων μέτρων (νέων και παλαιών), αλλά και εξ’ αιτίας της μεγάλης βαρύτητας των Τραπεζών στον Δείκτη. Δυστυχώς τα περιθώρια ανόδου των είναι πολύ περιορισμένα. Δύσκολα θα ξεφύγουν πάνω από τις τιμές των ΑΜΚ. Ακόμα και η προσέγγισή των, προϋποθέτει τουλάχιστον την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εξ’ άλλου και η 'δαμόκλειος σπάθη' των νέων κεφαλαιακών αναγκών, θα παραμείνει για αρκετά χρόνια πάνω από το κεφάλι τους».
Με βάση τη στάση των ισχυρών θεσμικών για τις τραπεζικές μετοχές αυτό που έδειξαν οι συναλλαγές χθες ήταν η διατήρηση της αμφιβολίας που μπορεί να σχετίζεται με τις δυνατότητες να αναπληρωθεί η ζημιά για την εκτιμώμενη ανάπτυξη στο 2017. Αυτό που αναπληρώνεται αυτές τις μέρες είναι η αξιοπιστία των εισηγμένων που ανήκουν στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Ενώ μετοχές όπως ΟΠΑΠ και ΔΕΗ εμφάνισαν διαφορετικές πορείες με τη δεύτερη να μην υποχωρεί σε αρνητικό πεδίο, ενώ η πρώτη, αφού χτύπησε υψηλά διετίας, έκλεισε στα χαμηλά ημέρας με απώλειες -1,9%. Στο αντιτραπεζικό μπλοκ στρέφεται το ενδιαφέρον για κινήσεις intraday.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οριακά ανοδικά τερμάτισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν όψει της δημοσίευσης των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το α' τρίμηνο του 2017. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 20.658 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,07% στις 2.357 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,05% στις 5.880 μονάδες.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι το α’ τρίμηνο «έκλεισε» με σημαντική ενίσχυση της εταιρικής κερδοφορίας, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στις αποτιμήσεις των μετοχών. Μεταξύ των εταιρειών, οι οποίες τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους, ξεχωρίζουν οι JP Morgan, Wells Fargo και Citigroup.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,33% έναντι της στερλίνας (1,2411 δολάρια), κατά 0,04% έναντι του ευρώ (1,0594 δολάρια) και κατά 0,07% έναντι του γεν (110,97 γεν).
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 1,40% στα 52,97 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,18% στα 55,89 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε μείωση κατά 0,17% στα 1.255,20 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Μικρές απώλειες εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν τις γεωπολιτικές προκλήσεις, έχοντας παράλληλα, το βλέμμα στραμμένο στη σύνοδο των G7.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε αμετάβλητος στις 381,25 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,20% στις 12.200 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,01% στις 7.348 μονάδες. Στο ταμπλό, η μετοχή της Stada εκτινάχθηκε σχεδόν στο +11% χάρη στην αποδοχή της πρότασης εξαγοράς από τις Cinven Group και Bain Capital. Στον αντίποδα, η μετοχή της Centamin υποχώρησε κατά 2,8% εξαιτίας της κάμψης των ετήσιων οικονομικών μεγεθών.
Στην Ιταλία, ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών των G7, με την ατζέντα των διαβουλεύσεων να κυριαρχείται από τον συριακό εμφύλιο. Την κατάσταση, όπως είναι φυσικό, περιπλέκει η πρόσφατη αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του α’ τριμήνου υποβάθμισε η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, επικαλούμενη την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται πλέον, να αυξηθεί κατά 0,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο, έναντι της αρχικής εκτίμησης περί αύξησης 0,4%.
Την ίδια ώρα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών αυξήθηκε τον Απρίλιο το επενδυτικό κλίμα στις χώρες της Ευρωζώνης, παρά τους πολιτικούς κινδύνους εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Sentix, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 23,9 μονάδες έναντι 20,7 μονάδων τον Μάρτιο και 17,4 μονάδων τον Φεβρουάριο.
ΧΑ
Στην συνεδρίαση της Δευτέρας της δεύτερης εβδομάδας του Απριλίου, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε 12 blue chip και κυρίως ανακύκλωσαν τις θέσεις τους στα Τραπεζικά. Ήταν μια συνεδρίαση χωρίς στοίχημα αφού θα υπάρξει κενό εξελίξεων μετά το Eurogroup λόγω Πάσχα. Τελικά αφού αρχικά δεν πίεζαν τις τραπεζικές μετοχές, ως τις 15:24, εμφανίστηκαν νεότερα υψηλά έτους και τελευταίων 17 μηνών με τζίρο (37,27 εκατ. ευρώ) που υποδιπλάσιος σχεδόν από αυτόν της περασμένης συνόδου και χαμηλότερα από το μέσο τζίρο της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου (39,96 εκατ. ευρώ) σημειώθηκε συσσώρευση. Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που δεν άλλαξε ριζικά, αφού κινήθηκαν από την έναρξη με πλάγια δυναμική με σταθερή ταλάντευση γύρω από το κλείσιμο της Παρασκευής και μόνο μετά τις 15:25 ξεκίνησε μια διόρθωση στην ανοδική κίνηση, αλλά γρήγορα οι δείκτες κινήθηκαν προς το μέγιστο στο τέλος των συναλλαγών χωρίς να το προσεγγίσουν.
Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τους δείκτες με ανοδική τάση μια φορά από τις 10: 30 αφού αρχικά είχαμε τιμή ανοίγματος με ανοδικό κενό +0,26% στις 682,84 μονάδες αλλά το ελάχιστο μέρας στις 678,42 από 670,21 την Παρασκευή ήρθε στις 15:29. Ακολούθησε κίνηση σταθερά ανοδική αλλά το μέγιστο μέρας ήρθε στις 11:23 ήταν στις 683,58, από 683,21 μονάδες την προηγούμενη, για τον ΓΔ, μετά από πλάγια νευρική κίνηση χωρίς ανοδικά σκαλοπάτια. Η επίπεδης κλίσης πλάγια κίνηση στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης θύμισε την τακτική των προηγούμενων ημερών η δυναμική είχε βάση την αγοραστική διάθεση για τις εταιρίες Τραπεζών μια μέρα που ο δείκτης τους ήταν σε θετικό πεδίο στο 80% του χρόνου συναλλαγών αλλά κατέληξε πάλι πάνω στην ίδια με την Παρασκευή υπολογίσιμη αντίσταση.
Η άνοδος των 12 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε τις απώλειες -1,93% της ΜΟΗ, αλλά και των ΟΠΑΠ -1,87%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,56%, ΤΙΤΚ -1,53%, ενώ και τα υπόλοιπα πτωτικά ΤΕΝΕΡΓ ΤΙΤΚ είχαν απώλειεςαπό -0,20% ως -0,90%. Μέτρησαν οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,56% από +5,95% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +1,99% από +3,29%, ΕΥΡΩΒ -0,85% από +4,46% και η ΠΕΙΡ 0,00% από +4,14% στις 7/4. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 680 μονάδων και το «πέτυχε» με την ώθηση των αγοραστικών διαθέσεων για μετοχές εκτός των Τραπεζών.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (9 από 6) με τέσσερα τις ΒΙΟ ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 20 από 25 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 4 αμετάβλητες. Άρα, οι 14 από 11 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 37,278 από 67,727 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 15,06 από 35,08 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 40,40% από 55,92% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν μικτή δυναμική που εξελίχθηκε σε πτωτική από το μέσο της συνεδρίασης στο ΧΑ, ο DΑΧ είχε πτώση -0,26%, ο CAC είχε μεταβολή -0,51%, με τον FTSE100 στο -0,04%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό νευρικό άνοιγμα και συνέχισαν με ανοδική κίνηση στο ημίωρο που έφερε μεταβολή για Dow Jones Ind. Av +0,41% και ο S&P500 ήταν στο +0,42%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,06% και έφθασε στις 681,46 από 681,08 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1815,59 από 1819,50 με μεταβολή -0,21%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,2 μονάδες χαμηλότερα και κατά 4,1 στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τον ΓΔ και τον 25άρη λίγο ψηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Κοινής Ωφέλειας +2,66% από +1,55%, ο FTSEΜ +1,76% από +0,08%, Εμπορίου +1,16% από +0,39%, Ακίνητης Περιουσίας +1,10% από -0,16%, Πρώτων Υλών +1,00% από +0,57%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,55% από +0,63%, Πετρελαίου Αερίου +0,24% από -0,28%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,23% από +2,64%, Τραπεζών +0,08% από +4,73% και ο ΓΔ +0,06% από +1,48%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες Τεχνολογίας -1,51% από -0,52%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,39% από +1,95%, Κατασκευές Υλικά -1,17% από -0,36%, Ταξίδια Αναψυχή -1,14% από +1,44%, ο 25άρης -0,21% από +1,58%, και Τροφίμων Ποτών -0,21% από -0,33%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από -6,25%, Τηλεπικοινωνιών 0,00% από +0,57%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,278 από 62,727 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,677 από 4,276 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 30,997 από 56,819 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,735 από 0,664 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,751 από 46,814 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 45,819 από 102,653 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 59 από 63 των καθοδικών σε 39 από 30 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 34 από 31.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν την πρώτη ώρα πλαγιο-ανοδική δυναμική στον 25άρη. Το άνοιγμα ήρθε με χάσμα +0,25% στις 1824,00 μονάδες και το μέγιστο μέρας ήρθε στις 10:41. Ήταν οι 1825,53 μονάδες και από τις 11:30 έψαχνε για ελάχιστο μέρας που ήρθε στις 15:28 στις 1809,50. Το κλείσιμο έγινε στις 1815,59 με μεταβολή -0,21%. Ο τζίρος στα παράγωγα βούλιαξε στα 5,704 από 18,649 εκατ. ευρώ.
Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 454 από 2577 με ανώτερο μέρας στις 1825,00 μονάδες και κατώτερο στις 1810,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5859 με την εκκαθάριση στις 1816,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 224 από 660 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1817,75 μονάδες και κατώτερο στις 1808,00 με οριακή αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 4865 από 4853 και εκκαθάριση στις 1811,50 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ για τη σειρά Ιουνίου οι δε ανοιχτές θέσεις παρέμειναν 31.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν έφερε μια ουσιαστική αλλαγή, στην στατιστική εικόνα και στα δεδομένα της αγοράς γενικότερα. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η ζώνη μεταξύ των 1790 ως τις 1805 μονάδες γίνεται κύρια στήριξη, ενώ επόμενος κοντινός στόχος είναι το επίπεδο των 1868 μονάδων ενώ πρώτος στόχος το επίπεδο των 1840. Πανικός για κλείσιμο long θέσεων θα προκύψει αν ξεπεραστούν πτωτικά οι 1767 μονάδες σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, έστω και με τεράστια καθυστέρηση και προς το παρόν ανακοινώθηκε μία αρχική συμφωνία χωρίς να έχουμε ανακοίνωση των μέτρων.
Τα νέα μέτρα φαίνεται να εφαρμόζονται από το 2018 και είναι περίπου το 2% του ΑΕΠ. Πλέον περιμένουμε να δούμε το τι θα γίνει με το ΔΝΤ και αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά το πιο σημαντικό είναι τι θα συμβεί με το χρέος. Επόμενο Eurogroup έχουμε στις 22 Μαΐου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο έκτακτο κάτι που θα κέρδιζε σημαντικό χρόνο στην Ελληνική Οικονομία. Αν όλα πάνε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, η Ελλάδα προλαβαίνει να μπει στο "QE" τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα αν λύσει το θέμα βιωσιμότητας χρέους να μπορέσει να επαναφέρει τα spread στο 2014 και κοντά στο 450 επίπεδο που είχε κάνει και δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές.
Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάπτυξη μπορεί να πιάσει ούτε καν στο ελάχιστο τους στόχους, μιας και αν μη τι άλλο, φαίνεται να χάνεται το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. Παρόλα αυτά και έστω και αργά θα μειωθεί ο κίνδυνος της Χώρας, γεγονός που θα βοηθήσει τις όποιες επενδύσεις από εσωτερικό, ή εξωτερικό.
Το τεχνικό μεσοπρόθεσμο κομμάτι στο Χ.Α. μας δείχνει τα θετικά της κατάστασης, εδώ και μεγάλο διάστημα και πλέον οι ίδιες οι εξελίξεις πρέπει να αρχίσουν να δίνουν και την πραγματική διάσταση στην ταλαιπωρημένη Οικονομία.
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η Χρηματαγορά προηγείται αρκετούς μήνες από την πραγματική Οικονομία. Η βασική ερώτηση είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε χρόνο και σε νούμερα, χωρίς να έχουμε καινούργιες αρνητικές εκπλήξεις.
Ο Δημήτρης Σαρρής της Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ
Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η αξία των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι εμπλεκόμενοι αποτιμούν τα αποτελέσματα της Συνόδου της Μάλτας και παραμένουν σε επιφυλακή των επόμενων κινήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να ξεδιπλώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο Γενικός δείκτης βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, προσπαθώντας να "χωνέψει" τα επίπεδα των 680 μονάδων, αν και δειλά εμφανίζονται Ξένοι Οίκοι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία του Χρηματιστηρίου.
Το 10ετές ομόλογο κινείται κάτω των 680 μονάδων, με το επίπεδο των 643 μονάδων να αποτελεί κλειδί για την αποκλιμάκωση όλων των χρονικών σειρών των Ελληνικών ομολόγων, όπου θα σημάνει και την μείωση του "country risk".
Ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει ο κλάδος με την μεγαλύτερη μεταβλητότητα και είναι αυτός που στην τελική, θα καθορίσει το momentum του Χρηματιστηρίου.
Σήμερα
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι γεωπολιτικές προκλήσεις συνεχίζουν να συνιστούν βαρίδι στο επενδυτικό κλίμα.
Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,43% στις 18.717 μονάδες και ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 0,39% στις 1.493 μονάδες. Στην Κίνα, παράλληλα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε κατά 0,08% στις 3.266 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε οριακές απώλειες κατά 0,01% στις 534,33 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κινήθηκε πτωτικά κατά 0,87% στις 24.051 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX 100 ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 5.935 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, τέλος, ο δείκτηςKospi μειώθηκε κατά 0,37% στις 2.125 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Toshiba διολίσθησε κατά 2,05% μετά την προσφορά, ύψους 27 δισ. δολαρίων, από τη Foxconn για την μονάδα τσιπ NAND. «Βουτιά» της τάξης του 10% σημείωσε και η μετοχή της Sharp, εν μέσω των καθυστερήσεων στην παρασκευή των νέων smartphones.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν αυξάνεται κατά 0,23% στα 110,67 γεν/δολάριο και το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 0,03% σε 0,7504 δολάρια (USD).
Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,26% στα 52,94 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν απώλειες κατά 0,20% στα 55,87 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, καταγράφει άνοδο κατά 0,40% στα 1.258,90 δολάρια.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα και μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου) θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τον Ιούλιο -το νωρίτερο- και εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται η απόφαση της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση χθες στις Βρυξέλλες για την καταρχήν απόφαση της περασμένης Παρασκευής για την Ελλάδα, που απεγκλώβισε τη διαδικασία της αξιολόγησης και απομάκρυνε τις ανησυχίες. Ωστόσο, όπως τονίζουν, επειδή το άτυπο ορόσημο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας είναι η συνεδρίαση του Εurogroup της 22ας Μαΐου και με δεδομένες τις αργίες του Πάσχα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τα επόμενα βήματα.
Βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε, καθώς, όπως είπε, στόχος του υφιστάμενου προγράμματος είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Μιλώντας στην τηλεόραση της Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι στα πολιτικά ζητήματα επετεύχθη συμφωνία στοEurogroup της Μάλτας, ωστόσο επέμεινε ότι στα τεχνικά σημεία θα πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά.
Όχι, δεν ήταν επιτυχία η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά απλά ένα ακόμα βήμα σε ένα δύσκολο δρόμο, σημειώνει σε σχόλιό της με τίτλο «Δέσμια της κρίσης η Ελλάδα» η Handelsblatt, εκτιμώντας ότι η Αθήνα θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Είναι σχεδόν απίθανο ότι η χώρα θα βγει σύντομα από την κρίση. Με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανοίγει, τουλάχιστον, ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Από το καλοκαίρι του 2015, έχουν ληφθεί περισσότερα από 200 μέτρα από την κυβέρνηση Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας, αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ενώ χαρακτηρίζει την αβεβαιότητα εχθρό για την οικονομία και απειλή για την Ελλάδα. Σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, το τίμημα της αβεβαιότητας», το οποίο δημοσίευσε στο μπλογκ του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τονίζει ότι «το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να επαινεθεί και να ανταμειφθεί».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε από την έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (Willy-Brandt-Haus) στο Βερολίνο στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP) ο πρόεδρος του SPDΜάρτιν Σουλτς έδινε απαντήσεις που χαρακτηρίζονταν από προσεκτικές διατυπώσεις –ειδικά σε ό,τι αφορούσε την Ελλάδα, ενώ στο παρελθόν οι δηλώσεις του ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ήταν συνήθως αιχμηρές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σουλτς εξέφρασε την άποψη πως μετά από το Eurogroup της Μάλτας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις για την Ελλάδα. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Υπέρβαση 24% έναντι του στόχου σημείωσαν τον Μάρτιο τα έσοδα των ΔΟΥ όλης της χώρας, όπως ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε φορολογικό συνέδριο τη Μεγάλη Δευτέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα των ΔΟΥ τον μήνα Μάρτιο ανήλθαν σε 1,87 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,5 δισ. ευρώ (υπέρβαση 24%). Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα έσοδα των εφοριών ανήλθαν σε 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,3% έναντι του στόχου.
Τα βήματα του οδικού χάρτη της συμφωνίας της Μάλτας διευκρινίζουν κύκλοι του Μαξίμου τονίζοντας ότι αυτός δεν αμφισβητείται από κανέναν ούτε από τον κ. Σόιμπλε που αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε στις δηλώσεις του. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους «για να μην υπάρχουν παρερμηνείες» ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:
1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020. 2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). 3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).
Στο 50,626% επί των κοινών ονομαστικών μετοχών διαμορφώνεται το ποσοστό που κατέχει ο ΕΦΚΑ επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών της Attica Bank. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «στις 07.04.2017 ολοκληρώθηκε η μεταφορά 1.184.312.369 κοινών μετοχών της τράπεζας από τη μερίδα και λογαριασμό που κατείχε το πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ στη μερίδα και λογαριασμό του ΕΦΚΑ. Μετά τη μεταφορά, το ποσοστό επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου επί μετοχών της τράπεζας που κατέχει ο ΕΦΚΑ, διαμορφώνεται στο 50,626% επί των κοινών ονομαστικών μετοχών».
Στον έλεγχο του επιχειρηματικού ομίλου «Belterra», ο οποίος ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη, βρίσκεται πλέον το 60% των μετοχών της «Σουρωτή ΑΕ», μετά την απόκτηση ενός επιπλέον ποσοστού 10,9% από τον Δήμο Θέρμης. Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι της «Belterra», η οποία ήδη κατείχε ποσοστό άνω του 48%, προσήλθαν το πρωί στη σχετική δημοπρασία και κατέθεσαν προσφορά στην τιμή των 1,05 ευρώ ανά μετοχή.
Ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το προσεχές καλοκαίρι «βλέπει» η JP Morgan, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup της Παρασκευής. «Η απόφαση της ευρωομάδας φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει τα εμπόδια και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου» αναφέρει μεταξύ άλλων, η επενδυτική τράπεζα. Το βασικό σενάριο της JP Morgan προβλέπει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων και την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας εντός λίγων εβδομάδων.
Χαιρετίζουμε με ανακούφιση τη συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και επισημαίνουμε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει πολύ και έχει επαναφέρει την ύφεση και την αβεβαιότητα στην αγορά. Κάθε μέρα καθυστέρησης απομακρύνει περισσότερο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της κανονικότητας όπως και την επαναφορά συνθηκών ανάπτυξης. Tα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του 13ου Athens Tax Forum, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, με τον επίκαιρο τίτλο: «Φορολογικό Περιβάλλον: Μοχλός Ανάπτυξης ή Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα;».
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης των δεσμευτικών προσφορών για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπως ανακοίνωσε και επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ.
Οικονομικές προσφορές έχουν υποβάλει τα εξής σχήματα:
- International Container Terminal Services Inc.
- The Peninsular and Oriental Stream.
- Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD και Terminal Link SAS.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αξίωσε από τα τρία επενδυτικά σχήματα την υποβολή βελτιωτικών οικονομικώΟΛΘν προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του δ.σ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποτίμησης των προσφορών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως διευκρινίζει ηΕθνική Τράπεζα ΕΤΕ+1,99% της Ελλάδος (ΕΤΕ).
Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα ληφθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της τράπεζας.
Κατά συνέπεια, όπως διαμηνύει η ΕΤΕ, δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται πρόωρα σε εκτιμήσεις υπέρ ή κατά συγκεκριμένου ενδιαφερόμενου διαψεύδονται ως αναληθή.
Στις 27 Απριλίου θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Trastor ΑΕΕΑΠ για το έτος χρήσης 2016.
Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαΐου.
Χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στα Ελληνικά ΠετρέλαιαΕΛΠΕ+0,57% (ΕΛΠΕ) αναζητά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας, προχωρώντας στη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό του δημοσίου ανέρχεται στο 35,5% και η πώλησή του συνιστά προαπαιτούμενη δράση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών αυξήθηκε τον Απρίλιο το επενδυτικό κλίμα στις χώρες της Ευρωζώνης, παρά τους πολιτικούς κινδύνους εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Sentix, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 23,9 μονάδες έναντι 20,7 μονάδων τον Μάρτιο και 17,4 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στις 21 μονάδες. Ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών, παράλληλα, αυξήθηκε στις 28,8 μονάδες έναντι 23,8 μονάδων τον Μάρτιο. Στη Γερμανία, τέλος, το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε στις 35,3 μονάδες από 34,1 μονάδες προηγουμένως
Να δώσουν μάχη εναντίον του προστατευτισμού δεσμεύτηκαν οι επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων οικονομικών οργανισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατρανώνει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική». «Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και ο κίνδυνος να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι τάσεις προστατευτισμού αποτελούν για εμάς ένα ξεκάθαρο κίνητρο να υποστηρίζουμε περισσότερο το διεθνές εμπορικό σύστημα» υπογράμμισαν οι επικεφαλής των οργανισμών -Κριστίν Λαγκάρντ για το ΔΝΤ, Ρομπέρτο Αζεβέντο για τον ΠΟΕ και Άνχελ Γκουρία για τον ΟΟΣΑ- σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από το Βερολίνο με αφορμή τη συνάντησή τους με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.
Την αύξηση των γερμανικών επενδύσεων, με στόχο τη μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αξίωσε από το Βερολίνο η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Τα διευρυμένα πλεονάσματα θα πρέπει να εξομαλυνθούν και αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μέσω διάφορων τρόπων» επεσήμανε η επικεφαλής του Ταμείου. Μάλιστα, κατά την ίδια, στα «χέρια» της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται ήδη μία λίστα προτάσεων, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία. Έσπευσε να προσθέσει, παράλληλα, ότι οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τον κλάδο των υποδομών, αλλά και άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η εκπαίδευση.
Συνέχιση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και το 2017 παρά τη διατήρηση της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας σε όλο τον κόσμο προβλέπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ.
«Η πολιτική αβεβαιότητα πιθανότατα θα διατηρηθεί φέτος. Παραμένουμε, όμως, πεπεισμένοι ότι η οικονομική ανάκαμψη, ενισχυμένη από τη νομισματική πολιτική μας, θα συνεχισθεί», σημείωσε ο Ντράγκι. Η ΕΚΤ έχει μειώσει στο μηδέν το βασικό επιτόκιό της και έχει αγοράσει ομόλογα αξίας τρισεκ. ευρώ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09.
Την εξαγορά της Straight Path Communications Inc, έναντι 1,6 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η AT&T. Oι μέτοχοι της Straight Path θα λάβουν 95,63 δολάρια ανά μετοχή και το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12 μηνών.
Μείωση εμφάνισε το 2016 η αξία των συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας και των εταιρειών κοινής ωφέλειας, καθώς περιορίστηκε κατά 4% στα 192,3 δισ. δολάρια. Όπως μάλιστα, προέκυψε από την ειδική έκθεση της Ernst & Young (EY), τα ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος (46%) της αξίας των συμφωνιών, με 89,3 δισ. δολάρια, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αναζητούν σταθερές αποδόσεις.
Την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, για την προεδρία τουEurogroup, αναμένεται να προωθήσει η Λισαβόνα, εμμένοντας στην αντικατάσταση του Γερούν Ντέισελμπλουμ. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, ήταν από τους πρώτους επίσημους αξιωματούχους, οι οποίοι αντέδρασαν εντόνως στην πρόσφατη δήλωση του Ντέισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου. Μάλιστα, είχε ζητήσει την άμεση παραίτηση του Ολλανδού από την προεδρία του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.