Κοντά στα υψηλότερα δύο εβδομάδων το δολ. έναντι του γιέν

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 07:04
UPD:07:10

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων διαπραγματεύθηκε το δολάριο έναντι του γιέν στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι, κυβερνητική έκθεση αυτήν την εβδομάδα, θα δείξει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ από το 1999.

Η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, κατά πάσα πιθανότητα, υπερέβη την αντίστοιχη των 12 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με το ευρώ. Οι ΗΠΑ, θα αναπτυχθούν πάνω από τον δυνητικό στόχο που έχει τεθεί φέτος, ανέφερε χθες σε ομιλία του ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Kansas City, Thomas Hoenig.

«Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ βελιτώνονται και οι ανακοινώσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα θετικές», ανέφερε ο Jake Moore, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Barclays Capital Inc., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Το δολάριο θα ευνοηθεί».

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,2986 έναντι του ευρώ, στις 11:24' π.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 1,2975 δολ., που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 103,81 έναντι του γιέν από 104,05 γιέν, μετά τη χθεσινή άνοδό του στα υψηλότερα επίπεδα και στα 104,34 γιέν και ενδέχεται να ισχυροποιηθεί στα 105 γιέν, το επόμενο διήμερο, σύμφωνα με τον Moore.

To ΑΕΠ, στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυξήθηκε σε ετήσια βάση 3,5% το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2004 να είναι 4,4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις 77 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, πριν από την ανακοίνωση της σχετικής έκθεσης, στις 28 Ιανουαρίου.

Το δολάριο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων έναντι του γιέν χθες, μετά την αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου. Ο δείκτης αυξήθηκε στα 103,4 τον Ιανουάριο, έναντι αναθεωρημένου 102,7 τον Δεκέμβριο. Οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούσαν, ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο 101.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει την υψηλότερη άνοδο σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας, αυξάνοντας τη ζήτηση για το νόμισμα. Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, διευρύνθηκε στο 1,14 τρισ. γιέν (10,98 δισ. δολ.) και διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων των 31 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Tην εβδομάδα που πέρασε, το γιέν ισχυροποιήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, μετά τη δήλωση του μέλους της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Otmar Issing στις 11 Ιανουαρίου, ότι οι ασιατικές χώρες θα πρέπει να μοιρασθούν περισσότερο το φορτίο της υποτίμησης του δολαρίου των ΗΠΑ την τελευταία τριετία.

Φέτος, το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο 4,4% έναντι του ευρώ και 1,1% έναντι του γιέν, καθώς εικάζεται αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

«Περιμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη και επιπλέον θετικά νέα για το δολάριο», ανέφερε ο John Cholakis, διαπραγματευτής συναλλάγματος με την Natexis Banques Populaires στη Ν. Υόρκη, συμπληρώνοντας: «Τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επιβεβαιώσουν την άνοδο του δολαρίου». Σύμφωνα με τον Cholakis, το δολάριο θα ισχυροποιηθεί στο 1,2840 έναντι του ευρώ και στα 105 έναντι του γιέν, τις ερχόμενες ημέρες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα