Λετονία: Ετοιμη η σύνδεση του νομίσματός της με το ευρώ

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2005 09:21

ΕΤΟΙΜΗ, να συνδέσει το νόμισμά της με το ευρώ, για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, μέχρι να το υιοθετήσει, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Λετονία, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, θα πουν στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ότι το κράτος μπορεί αμέσως να συμμετάσχει στον μηχανισμό των ισοτιμιών, που ελέγχει τη σταθερότητα του νομίσματος της χώρας, πριν την υιοθέτηση του ευρώ, δήλωσε ο Modris Sprudzans, σύμβουλος του Λετονού υπουργού Οικονομικών, Oskars Sprundzins.

«Η Λετονία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον μηχανισμό και θέλει να το κάνει το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Sprudzans, χθες από την πρωτεύουσα της χώρας, Ρίγα, συμπληρώνοντας: «Το ετήσιο έλλειμμα μας είναι το χαμηλότερο τα τελευταία έξι χρόνια και έχουμε δεσμευθεί για τον περιορισμό του πληθωρισμού».

Η χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και των 2,4 εκατ. κατοίκων, εργάζεται για να γίνει το τέταρτο, από τις 10 χώρες που μπήκαν πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον μηχανισμό του νομίσματος, μετά την Σλοβενία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Η είσοδός της θα της επιτρέψει να αλλάξει το νόμισμά της με το ευρώ μέχρι το 2008, ολοκληρώνοντας την ενοποίηση της οικονομίας της ύψους 11 δισ. δολ. στη Δυτική Ευρώπη, μειώνοντας ταυτοχρόνως το ρίσκο των συναλλαγματικών ισοτιμιών για τις εταιρείες και τις τράπεζες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα