Ανοδος του δολαρίου προβλέπεται στην Ασία

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 07:13

ΑΝΟΔΙΚΑ ενδέχεται να κινηθεί το δολάριο στην Ασία, καθώς εικάζεται, ότι αυριανή έκθεση θα δείξει, πως η οικονομία των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε πέρυσι με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1999.

Το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο του ράλι του 3,6% που σημείωσε φέτος έναντι του ευρώ και του 0,6% έναντι του γιέν, καθώς προβλέπεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με τέτοιο ρυθμό, ώστε η Federal Reserve να παρατείνει την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, στην οποία προχώρησε πέντε φορές πέρυσι.

«Οι εκθέσεις θα επιβεβαιώσουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό», ανέφερε ο Shogo Nagaya, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στο Τόκυο, με την Nomura Trust & Banking Co., σκέλος της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής φίρμας της Ιαπωνίας, συμπληρώνοντας: «Αυτό θα επιβεβαιώσει την υπεροχή των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης και της Ιαπωνίας και το δολάριο θα βρεθεί σε θετικό επίπεδο».

Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 103,19 γιέν στις 12:54' μ.μ., ώρα Τόκυο, έναντι 103,07 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Χθες διαπραγματεύθηκε και στα 102,77 γιέν. Το δολάριο σήμερα, ενδέχεται να σημειώσει άνοδο στα 103,50 γιέν, σύμφωνα με τον Nagaya. Εναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3064 από 1,3072 δολάρια.

Σύμφωνα με 81 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά πάσα πιθανότητα με ρυθμό 3,5% το τελευταίο τρίμηνο, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης το 2004 να φθάνει το 4,4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ στις 20 Δεκεμβρίου, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 4% και της Ευρωζώνης με ρυθμό 1,8%.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Federal Reserve μεταξύ των τραπεζών, υπερέβη πέρυσι το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για πρώτη φορά από το 2001. Η Bank of Japan, διατηρεί από τον Μάρτιο του 2001 τα βασικά επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα