Shenhua: Εξαιρεί από τη δημόσια εγγραφή ζημιογόνο project

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 07:45

ΣΤΗΝ εξαίρεση ενός ζημιογόνου project από τη δημόσια εγγραφή, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές στην πώληση μετοχών της, η οποία ενδέχεται να αντλήσει το ποσόν των τριών δισ. δολ. ΗΠΑ, θα προχωρήσει η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα της Κίνας, Shenhua Group Corp., σύμφωνα με ανθρώπους, που εμπλέκονται στην εμπορική συναλλαγή.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Πεκίνο, θα εξαιρέσει αυτό το σχέδιο, το οποίο ενδέχεται να κοστίσει 54 δισ. ουάν (6,5 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την μετατροπή του άνθρακα σε υγροποιημένα καύσιμα.

Οι νέες μετοχές, οι οποίες θα διαπραγματευθούν στο Χονγκ Κονγκ και την Σαγκάη, θα αποτελούν περίπου το 30% των μεγαλύτερων ορυχείων άνθρακα της Shenhua και των περιουσιακών της στοιχείων σε θαλάσσιες και σε σιδηροδρομικές μεταφορές, καθώς και σε εργοστάσια παραγωγής ενεργείας του ομίλου, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η δημόσια εγγραφή θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο τρίμηνο. Η Shenhua, υπέβαλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια επιτροπή της Κίνας για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, τα οποία θα πρέπει να ελεγχθούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής, Dai Biao, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στις 24 Ιανουαρίου.

Η Κίνα, η οποία διαθέτει το 12% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων άνθρακα παγκοσμίως, προωθεί την μετατροπή του άνθρακα σε υγροποιημένα καύσιμα, προκειμένου να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου. Το σχέδιο, που εξαιρέθηκε από την προσφορά των μετοχών, περιλαμβάνει δύο εργοστάσια, το ένα υπό κατασκευή το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2007.

«Το έργο αυτό αποτελεί μία αβεβαιότητα για την οποία οι μελλοντικοί επενδυτές θα χαρούν να βρεθεί εκτός», ανέφερε ο Winson Fong, ο οποίος διαχειρίζεται 2,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την SG Asset Management, στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Φρόνιμο θα είναι να επιτρέψουν την αγορά του στο μέλλον σε ελκυστική τιμή, από τη στιγμή που το σχέδιο θα αποδειχθεί σωστό».

Η Shenhua ενδέχεται να είναι η πρώτη εταιρεία της Κίνας, της οποίας οι μετοχές θα διαπραγματεύονται ταυτοχρόνως στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη, αναφέρουν οι πληροφορίες. Περίπου το 1/3 των νέων μετοχών ενδέχεται να διατεθεί σε ντόπιους επενδυτές και το υπόλοιπο σε ξένους μετόχους.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας στο Πεκίνο, Luo Guibao, αρνήθηκε να κάνει σχόλια για το σχέδιο εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, της οποίας σύμβουλοι είναι η China International Capital Corp., η Deutsche Bank AG και η Merrill Lynch & Co. Οι εκπρόσωποι και των τριών, αρνήθηκαν να κάνουν επίσης οποιοδήποτε σχόλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα