Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Με στόχο την προσέγγιση των θέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, κυβερνητική αντιπροσωπεία -Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκης- συναντάται απόψε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέσελμπλουμ, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και το Εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενούα Κερέ. Στη συνάντηση θα εκπροσωπηθεί και το ΔΝΤ. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφραζε την εκτίμηση ότι αυτό που θα μπορούσε να κάνει το Eurogroup της Παρασκευής είναι να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών την Ελλάδα.
Η αποψινή συνάντηση αφορά μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους πιστωτές και να μη χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Όπως μετέδιδε και νωρίτερα η «Ν», πρόκειται για αρνητική εξέλιξη καθώς, με βάση τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από το EWG της Πέμπτης, η Αθήνα περίμενε από χθες (Δευτέρα) την έλευση των θεσμών, που όμως δεν επιβεβαιώθηκε, ένδειξη ότι «υπάρχει πρόβλημα».
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφραζε την εκτίμηση ότι στο Eurogroup της Μάλτας, την Παρασκευή, δεν θα πρέπει να αναμένουμε τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά μία εξέταση της προόδου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής στην Ελλάδα.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί πλέον να «ξεμπλοκάρει» την κατάσταση στο μοναδικό ανοικτό ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018 και ειδικότερα το σκέλος της περικοπής των συντάξεων. Στο θέμα αυτό είχε επιτευχθεί την περασμένη βδομάδα σημαντική προσέγγιση, που έδινε την εντύπωση σε όλες τις πλευρές πως είχε κλείσει και ότι η κυβέρνηση θα αποδεχόταν το 2019 περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση επανήλθε και ζητεί να μοιραστεί το ποσό σε δύο έτη, δηλαδή 2019 και 2020, κάτι που προσκρούει στην άρνηση των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, το οποίο απειλεί ότι αν ανοίξει το ζήτημα αυτό τότε θα πρέπει να ανοίξουν και όλα τα υπόλοιπα, κυρίως τα εργασιακά.