Ανοδική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 11:09
UPD:11:10
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοδικά εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ανακτούν την αισιοδοξία τους για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά την αιφνίδια μετάβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, με στόχο το «ξεμπλοκάρισμα» των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,26% στις 669,05 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει αύξηση κατά 0,28% στις 1.787,34 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,81 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 29 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,99% στις 570,62 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,41%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,38%, η Eurobank κατά 1,60%, η Alpha Bank κατά 1,19% και η Attica Bank κατά 2,56%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1% ενώ πέριξ του 0,80% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή του Ελλάκτορα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lamda Development διολισθαίνει κατά 1,91% και της Σαράντης κατά 1,21%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακή άνοδο, παραμένοντας πέριξ του τεχνικού ορίου του 7,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 7,022% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,830%.

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον, το ενδιαφέρον τους στις Βρυξέλλες, όπου θα κριθεί η τύχη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, εν όψει και του Eurogroup της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα έχει το βράδυ δείπνο εργασίας με αξιωματούχους των δανειστών, προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί πλέον να «ξεμπλοκάρει» την κατάσταση στο μοναδικό ανοικτό ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο είναι τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018 και ειδικότερα το σκέλος της περικοπής των συντάξεων. Στο θέμα αυτό είχε επιτευχθεί την περασμένη βδομάδα σημαντική προσέγγιση, που έδινε την εντύπωση σε όλες τις πλευρές πως είχε κλείσει και ότι η κυβέρνηση θα αποδεχόταν το 2019 περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, την επίσημη είσοδο της CVC Capital Partners στο μετοχικό κεφάλαιο της Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε., η οποία ελέγχει το Metropolitan Hospital, ανακοίνωσαν οι εμπλεκόμενες εταιρείες. Η συμφωνία αφορά το 70% των μετοχών της Περσεύς, με το διεθνές fund να καταβάλλει το ποσό των 90 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τέσσερις δεσμευτικές προσφορές φέρεται να κατατέθηκαν για το πλειοψηφικό πακέτο της Εθνικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Oι προσφορές, οι οποίες αφορούν τουλάχιστον το 75% των μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας, υποβλήθηκαν χθες το μεσημέρι.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα