Επιβραδύνονται οι πτωτικές τάσεις που είχαν παρατηρηθεί στις εξαγωγές κατά τους πρώτους μήνες του 2004, με αποτέλεσμα η αξία τους, στο ισχυρό ευρώ, κατά τους εννέα μήνες του περασμένου έτους να είναι πρακτικώς στάσιμη, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΣΥΕ που πραγματοποίησε το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Η αξία των εξαγωγών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2004, έφτασε σε 8.837 εκ. ευρώ από 8.935 εκ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2003, μειώθηκε δηλαδή κατά 1,1%. Αν οι εξαγωγές υπολογιστούν στο αδύναμο σε σχέση με το ευρώ αμερικανικό νόμισμα, οι εξαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,4%, σε 10.831 εκ. δολάρια.
Η στασιμότητα των εξαγωγών οφείλεται στην επιβράδυνση της πτωτικής πορείας τους που είχε παρατηρηθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2004 και συνεχίστηκε και στους επόμενους μήνες του έτους.
Κατά γεωγραφικές περιοχές, αν και οι εισπράξεις από τις εξαγωγές μειώθηκαν προς όλες σχεδόν τις περιοχές, εκτός των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Β.Αφρικής και της Μ.Ανατολής και της Κίνας, εν τούτοις παρέμειναν σχετικά ικανοποιητικές από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.(15) και το βιομηχανικό κόσμο γενικότερα, και ιδιαιτέρως θετικές από τη Μ.Ανατολή. Είναι όμως αρνητικές από τη Β.Αμερική και όλες τις άλλες περιοχές. Αρνητικές ήταν και οι εξαγωγές προς τις δέκα νέες χώρες μέλη της Ε.Ε..
Αρνητική επίδραση στις επιδόσεις των πρώτων εννέα μηνών του περασμένου έτους άσκησε η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων (-16%) με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στις εισπράξεις από τις εξαγωγές αγαθών συνολικά να περιοριστεί για πρώτη φορά κάτω από το 20%. Παρά ταύτα, και στην περίπτωση αυτή, ο πτωτικός ρυθμός επιβραδύνεται. Την ανοδική ώθηση έδωσαν και πάλι τα βιομηχανικά προϊόντα.
Κατά την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν (8% περίπου) από όλες σχεδόν τις περιοχές, εκτός των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ν.Α.Ασίας.