Nokia: Μείωση των κερδών λόγω των χαμηλότερων τιμών

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2005 14:03

ΜΕΙΩΣΗ των καθαρών της κερδών, σε ποσοστό της τάξης του 13%, εξ αιτίας της μείωσης των τιμών πώλησης των προϊόντων της, προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς, εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η μεγαλύτερη εταιρείας παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο Nokia Oyj. Η μετοχή της σημείωνε άνοδο 7,5%, καθώς τα κέρδη και τα έσοδα διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στο 1,02 δισ. ευρώ (1,33 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 23 σεντς ανά μετοχή έναντι 1,17 δισ. ευρώ ή 25 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με την προηγούμενη από την τελευταία χρήση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι. Οι πωλήσεις της Nokia σημείωσαν αύξηση 3%, φθάνοντας στα 9,06 δισ. ευρώ έναντι 8,79 δισ. ευρώ.

Το μερίδιο της Nokia, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε ετών πέρυσι, καθώς οι καταναλωτές προτίμησαν τα κινητά τηλέφωνα με φωτογραφική κάμερα της Motorola Inc. και της Samsung Electronics Co., αναγκάζοντας την εταιρεία να μειώσει τις τιμές πώλησης των κινητών της και να αυξήσει τις δαπάνες για την προώθηση των πωλήσεων. Στις 4 Νοεμβρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι ενδέχεται να μειώσει τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης με στόχο την αύξηση των κερδών της, καθώς η ζήτηση κινητών τηλεφώνων μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και οι τιμές ολισθαίνουν. Η εταιρεία, άρχισε να αποκτά κάποιο από το χαμένο της μερίδιο αγοράς.

«Οι όγκοι είναι υψηλοί και απέσπασαν μερίδιο της αγοράς το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης», ανέφερε ο Jussi Hyoety, αναλυτής της FIM Securities στο Ελσίνκι, συμπληρώνοντας: «Τα έσοδα ήταν πράγματι πολύ καλά και ο προσανατολισμός της εταιρείας, θετικός. Ο Hyoety, συμπλήρωσε, ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει την εισήγησή του για τη μετοχή της Nokia από το «hold», στο οποίο την κατατάσσει σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 11 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η Nokia προβλεπόταν να εμφανίσει κέρδη 848 εκατ. ευρώ ή 19 σεντς ανά μετοχή, σε πωλήσεις 8,47 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία εκτιμούσε ότι θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 16-18 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις ύψους 8,4 – 8,6 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές τη Nokia σημείωναν άνοδο 82 σετνς, φθάνοντας στα 11,79 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 11,67 ευρώ η μία στη 1:20 μ.μ., στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παγκόσμια αγορά κινητών τηλεφώνων, ενδέχεται να σημειώσει άνοδο 10% το 2005, από 630 εκατ. κινητά τηλέφωνα που πούλησε το 2004, είχε ανακοινώσει η εταιρεία στις 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Strategy Analytics, που εδρεύει στη Βοστώνη, η διεθνής ζήτηση κινητών κατά πάσα πιθανότητα αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 30% το 2004, φθάνοντας στα 670 εκατ. κινητά τηλέφωνα, ενώ ενδέχεται να υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό 8%.

Ο επικεφαλής της Nokia, Jorma Ollila, είχε πει στις 3 Νοεμβρίου, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχου 1,7 δισ. χρήστες κινητών τηλεφώνων ή το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Nokia προβλέπει ότι αυτοί θα ανέλθουν σε δύο δισ. μέχρι τα τέλη του 2006, με αποτέλεσμα την ώθηση της ζήτησης για κινητά τηλέφωνα με φωτογραφική μηχανή, τα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα», με ευκολίες κομπιούτερ και ταχείας πρόσβασης ασύρματες υπηρεσίες.

Η εταιρεία έχει πει ότι θα παρουσιάσει περίπου 40 κινητά τηλέφωνα το 2005, από τα οποίο περισσότερα των μισών θα έχουν κάμερες και megapixel ανάλυση για τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ποιότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα