Boeing: Παραγγελία 60 αεροσκαφών 7Ε7 αξίας 7,2 δισ. δολ. από την Κίνα

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2005 08:35
UPD:10:59

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, με τις κινεζικές αερογραμμές για την αγορά 60 αεροσκαφών τύπου 7Ε7, αντί του ποσού των 7,2 δισ. δολ. ΗΠΑ, έκλεισε η υπ'αριθμόν δύο εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co., κλείνοντας τη μεγαλύτερη παραγγελία για το νέο της αεροσκάφος και την πρώτη από την Κίνα, σύμφωνα με ανθρώπους που σχετίζονται με την εμπορική συναλλαγή.

Η αρχική συμφωνία θα ανακοινωθεί αύριο κατά τη διάρκεια τελετής στο υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, με τον Κινέζο πρέσβη στις ΗΠΑ, Yang Jiechi και τον πρόεδρο της Boeing Commercial Airplanes και CEO, της αεροπορικής βιομηχανίας, Alan Mulally, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Boeing.

«Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, ότι η Κίνα είναι μια αναπτυγμένη αγορά», ανέφερε ο Richard Aboulafia, σύμβουλος στον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας με την Teal Group στο Fairfax, της Virginia των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση για την στρατηγική της Boeing».

Η Κίνα, με τις προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει, αποτελεί «πεδίο μάχης» μεταξύ Airbus και Boeing, τις μόνες εταιρείες κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών, με 100 και πλέον θέσεις. Χθες, η Airbus, έκλεισε συμφωνία ύψους 2,9 δισ. δολ. ΗΠΑ, με την Air China Ltd., για την κατασκευή 20 αεροσκαφών, τύπου Α330, τα οποία έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα Boeing 7E7.

Oι μετοχές της Boeing σημείωναν άνοδο 1,11 δολ., ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στα 50,97 δολ. η μία, κατά τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου στη Ν. Υόρκη. Συνολικά πέρυσι, οι μετοχές της αεροπορικής βιομηχανίας, κέρδισαν ποσοστό της τάξης του 22%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα