Market Beat: Με αβέβαιης τάσης  σύνοδο, τέλος του Μαρτίου των μέγιστων για το 2017

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 10:08
UPD:10:31
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα έχουμε το τέλος του Μαρτίου και του πρώτου τρίμηνου του παράξενου 2017 με τις διεθνείς αγορές ζαλισμένες από την αβεβαιότητα που παράγει η πολιτική σκηνή στις ΗΠΑ και από την επίσημη έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό έχουμε τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση που καθυστερεί αυξάνοντας το πολιτικό ρίσκο. Ωστόσο με βάση την πιθανή ευτυχή κατάληξη, είχαμε πρόσφατα μια αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων στην τελευταία εβδομάδα του μήνα με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές. Είχαμε επίσης την εγγραφή του μέγιστου για το έτος επιπέδου για τον μέσο όρο και προκλήθηκαν κέρδη πρόκληση για κυνηγούς απόδοσης με κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι Θεσμικοί κλασικού τύπου πιθανά να επιθυμούν ένα θριαμβευτικό φινάλε μήνα και τριμήνου για να βελτιώσουν όσο το δυνατό περισσότερο την εικόνα του μετοχικού τους χαρτοφυλακίου. Αλλά κάτι τέτοιο βολεύει τους «γρήγορους» σε επενδυτικούς ορίζοντες και αντιδράσεις θεσμικούς για να ρευστοποιήσουν στα ψηλά ώστε να ενθυλακώσουν στα σίγουρα τα κέρδη που έφερε η ανοδική αυτή εβδομάδα ως σήμερα. Αυτές οι αντίθετης κατεύθυνσης προσδοκίες θα ορίσουν τελικά την τάση και το κλείσιμο σήμερα.

Από το δε μέτωπο της διαπραγμάτευσης η είδηση από την «Ν» τα λέει όλα: «Χωρίς να ανακοινωθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup.  Πάντως, κανένας στις Βρυξέλλες δεν μιλάει για αδιέξοδο, το αντίθετο η εκτίμηση είναι ότι η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα. Άλλωστε η σύσταση που έκανε η Ομάδας Εργασίας είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών».

Μόλις άρχισε να φουντώνει χθες η ζήτηση και για τις Τράπεζες, ο ΓΔ εμφάνισε νέο υψηλό έτους και δωδεκαμήνου αφού άγγιξε επίπεδα που είχε να δει από την εποχή της πτώσης του το φθινόπωρο του 2015. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας συναλλαγών ο ΓΔ είχε χτυπήσει τις 675 μονάδες και ο τζίρος ήταν πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ, χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές. Το σημαντικότερο ήταν ότι ο τζίρος των τραπεζικών blue chip ήταν στα 3,9 εκατ. ευρώ και των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ ήταν 6,5.

Η μετάθεση του ενδιαφέροντος βάσει της κίνησης των κεφαλαίων πάνω στον πάγκο της αγοράς, υπογραμμίζει μια αλλαγή στη συνολική θεώρηση των μετοχών που βρίσκονται στο στόχαστρο των θεσμικών για το 2017. Όμως αξίζει να τονίσουμε πως τα ανοδικά βήματα χθες, στο πρώτο μέρος, αποτελούσαν ενδείξεις μιας πιο ώριμης διαπραγμάτευσης. Θα την αποδώσουμε στην αύξηση του βάθους των συναλλαγών έστω και σε περιορισμένο αριθμό blue chip.

Το τέλος της συνόδου είχαμε συνολικό τζίρο των  ΟΤΕ ΟΠΑΠ στα 16,999 εκατ. ευρώ ενώ για τις Τράπεζες του 25άρη ανήλθε στα 17,99 εκατ. και αντιστοιχούσε στο 35,75% του συνολικού τζίρου. Το τρέχον έτος όταν το ποσοστό της συνολικής αξίας των συναλλαγών επί των τραπεζικών blue chip είναι κάτω από το 40% του συνολικού, έχουμε εστίαση του ενδιαφέροντος σε κάποια blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ. Όταν υπάρχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για αυτά, που το προκαλούν συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία λειτουργούν υπέρ τους, αλλά εις βάρος των τραπεζικών, σχεδόν μόνιμων, πρωταγωνιστών συναλλακτικά.

Η διάθεση για διόρθωση στις τράπεζες του ΧΑ μπορεί να προέκυψε για καθαρά στατιστικά αίτια ή γιατί γκρίζαρε ο ορίζοντας αναφορικά με την αξιολόγηση και τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές. Το πρώτο θεωρείται για τη στήλη πιθανότερο και αυτό εκτιμούσαν ότι θα συμβεί οι εγχώριοι αναλυτές, από την αρχή της βδομάδας. Μόνο που ειδοποιούσαν τους επενδυτές, ότι θα προκαλέσει ανησυχία μια υποχώρηση του Τραπεζικού δείκτη κάτω από τις 750 μονάδες, με μέγιστο χθες στις 785 χονδρικά. Είναι γεγονός ότι η ποιότητα των σχολίων από τους επαγγελματίες έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει πέσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών για συμμετοχή για λόγους εξω-χρηματιστηριακούς.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ   

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, χάρη στα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά, αλλά και στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 20.728 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,29% στις 2.368 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,28% στις 5.914 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, πρωταγωνιστής της ανόδου ήταν το τραπεζικός κλάδος με τον δείκτη του να κερδίζει πάνω από 2%. Επιπλέον, σε τροχιά ανάκαμψης παρέμεινε το δολάριο καθώς αποδυνάμωσε το ευρώ η μεγάλη πτώση του πληθωρισμού στη Γερμανία. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,8% στο 1,0684 από 1,0766 την προηγούμενη μέρα.

Η αμερικανική ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2016 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 2,1% έναντι 2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προηγούμενη μέτρηση η ανάπτυξη είχε τρέξει με 1,9%.

Αντίστοιχα οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,5% τον Μάρτιο από 3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3.000 στις 258.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές προέβλεπαν ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις 247.000 αιτήσεις.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για τρίτη διαδοχική μέρα στον απόηχο της μικρότερης της αναμενόμενης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικρά κέρδη εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τόσο την έναρξη των διαδικασιών του Brexit, όσο και τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 380,48 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,44% στις 12.256 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,06% στις 7.369 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,41% στις 5.089 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 10.405 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,45% στις 20.367 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Saipem αυξήθηκε κατά 1,53% χάρη στην εμφάνιση κερδών για το σύνολο του έτους χρήσης 2016. Άνοδο κατά 0,45% σημείωσε και η μετοχή της Daimler, μετά την ανακοίνωση ένταξης στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σε χαμηλό αρκετών εβδομάδων, χάρη στη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υπερχαλαρή για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη λειτουργία θυγατρικής, με έδρα τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Lloyd’s, επιδιώκοντας να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

ΧΑ

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε 12 blue chip και ελάττωσαν τις θέσεις τους στις ΕΤΕ και ΠΕΙΡ από τις τραπεζικές μετοχές με τζίρο (50,304 εκατ. ευρώ) που ήταν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης συνόδου και ψηλότερος του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας (42,90 εκατ. ευρώ). Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που δεν άλλαξε ριζικά αλλά μετά την εγγραφή του μέγιστου που ήταν η ανώτερη τιμή για το τρέχον έτος,  με σχετική ανεξαρτησία έναντι της τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κινήθηκαν πλάγια με βουτιά στη διάρκεια των δημοπρασιών χωρίς να τους στερήσει το ρεκόρ υψηλού για το 2017 και στο κλείσιμο. 

Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τους δείκτες με ανοδική τάση μια φορά από τις 10:30 ως τις 14:38 αφού αρχικά είχαμε το ελάχιστο μέρας (670,05) για τον ΓΔ στο άνοιγμα με ανοδικό χάσμα +0,22%, αλλά προέκυψε ανοδική κίνηση ανάμεσα στις 670 και τις 674,97 μονάδες. Η κορύφωση του μέσου όρου στις 11:14 έγινε στις 674,97 από 672,93 μονάδες και μετά άρχισαν να εμφανίζονται κύματα ρευστοποιήσεων που τα αντιμετώπισαν με την εμφάνιση δέουσας ζήτησης ώστε από το ρεκόρ υψηλού έτους να έρθει ρεκόρ κλεισίματος. 

Η άνοδος των 12 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε πλήρως τις απώλειες -2,94% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και των ΓΡΙΒ -1,20%,  ΛΜΔΑ -1,29%, ΜΕΤΚ -1,39%, ΜΥΤΙΛ -1,12% και ΜΟΗ -1,53%  ενώ τα υπόλοιπα 6 είχαν απώλειες από -0,1% ως -0,96%. Μέτρησαν οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από 0,00% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο -0,41%  από +2,12%, ΕΥΡΩΒ +0,86%  από +4,11% και η ΠΕΙΡ -0,57%  από +1,73% στις 29/3, με εξάντληση της ισχύος της διάθεσης για αγορές θέσεων από τις 14:53 ως τις δημοπρασίες. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να περάσει πολύ πάνω από τα επίπεδα των 670 μονάδων και δεν το «πέτυχε» στο τέλος λόγω της εξάτμισης των κερδών των Τραπεζών.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ χειροτέρευσε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 11) με ένα αμετάβλητο την ΑΛΦΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 17 από 24 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 4 αμετάβλητες. Άρα, οι 20 από 12 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 50,304  από 64,323 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 17,98  από 36,84 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε δραματικά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 35,75%  από 57,27% του συνολικού τζίρου. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,28% και έφθασε στις 670,42  από 668,55 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1791,71  από 1780,08 με μεταβολή +0,65%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 3 μονάδες χαμηλότερα και κατά 7,8 στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τους χαμηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Ταξίδια Αναψυχή  +2,22% από +0,48%, Κοινής Ωφέλειας +1,67% από +0,53%, Τροφίμων Ποτών  +1,28% από -0,46%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +1,26% από -0,98%, Τηλεπικοινωνιών  +1,23% από +0,79%, Κατασκευές Υλικά  +0,77% από +0,65%, ο 25άρης  +0,65% από +0,40%, ο ΓΔ +0,28% από +0,61%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες Μέσων Ενημέρωσης -13,98% από 0,00%, Πετρελαίου Αερίου  -1,38% από +1,80%, Ακίνητης Περιουσίας -1,23% από -0,83%, Πρώτων Υλών -1,12% από 0,00%, ο FTSEΜ  -1,03% από +2,03%, Τεχνολογίας -0,96% από +1,64%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,71% από +0,34%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,63% από -0,10%, Εμπορίου  -0,39% από -1,30%, και Τραπεζών -0,05% από +1,51%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,304  από 64,323 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,328  από 4,429 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 46,116  από 57,016 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,737  από 1,190 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,236  από 46,005 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 61,016  από 112,794 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56  από 68 των καθοδικών σε 45  από 35 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 34  από 22.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην σύνοδο της Πέμπτης στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οι θεσμικοί έδωσαν πάλι ανοδική δυναμική στον 25άρη με οδηγό κλάδους εκτός των Τραπεζών. Το άνοιγμα ήρθε με ανοδικό χάσμα +0,19% και ο δείκτης εμφάνισε στο άνοιγμα το ελάχιστο μέρας στις 1783,39 από 1766,94 μονάδες την προηγούμενη. Το μέγιστο μέρας στις 1802,91 από 1792,27 μονάδες την Τετάρτη, ήρθε στις 14:38. Το κλείσιμο έγινε στις 1791,71 από 1780,08 μονάδες, με μεταβολή +0,65%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 19,329 από 21,221 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 2287 από 2150 ΣΜΕ. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά ορίστηκε στις 1801,50 από 1794,00 μονάδες και κατώτερο στις 1777,00 από 1767,75 την προηγούμενη συνεδρία. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5502 από 5754 με την εκκαθάριση στις 1799,25 από 1776,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 998 από 1475 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1795,75 από 1791,00 μονάδες και κατώτερο στις 1773,00 από 1767,00 με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 4088 από 4013 και εκκαθάριση στις 1791,75 από 1777,00 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ για τη σειρά Ιουνίου οι δε ανοιχτές θέσεις παρέμειναν 31. 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Έντονα ανοδικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα, ενώ οδεύουμε προς το τέλος του μήνα που γίνεται ο δεύτερος συνεχόμενος ανοδικός με νέο υψηλό έτους. Μετά τις πέντε εβδομάδες συσσώρευσης και ταλαιπωρίας, για τον Γενικό Δείκτη, σε ένα στενό εύρος τριάντα μονάδων, την τρέχουσα εβδομάδα η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, πιστεύοντας τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, επιχειρεί την διάσπαση του άνω εύρους της συσσώρευσης αυτής.

Για να επιβεβαιωθεί αυτή η διάσπαση θα πρέπει να αποφασιστεί στο Euroworking Group η επιστροφή των Θεσμών, για να γίνουν οι τελικές συζητήσεις, ώστε στο Eurogroup στις 7 Απριλίου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία και το "SLA".

Επόμενος σταθμός η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (21 - 23/4) για να δρομολογηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να υπάρξει η συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου.

Η αφύπνιση του "αδύναμου κρίκου" του Χρηματιστηρίου, του Τραπεζικού κλάδου, είναι η απαραίτητη παράμετρος για την κίνηση της Αγοράς υψηλότερα. Ο Τραπεζικός δείκτης, αφού αντέδρασε από τα χαμηλά έτους των 670 μονάδων, διέσπασε τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών στις 733 μονάδες και επόμενος στόχος είναι η περιοχή των 810 μονάδων (υψηλό κλείσιμο έτους οι 806,14 μονάδες) και στόχος για τα υψηλά της φετινής χρονιάς οι 900 μονάδες.

Σε περίπτωση διόρθωσης οι 750 μονάδες θα πρέπει να διατηρηθούν, για να μην χαθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα του κλάδου.

Ο Γενικός Δείκτης, στην περίπτωση θετικών εξελίξεων με αφετηρία το σημερινό Euroworking Group, θα μπορέσει να αλλάξει επίπεδο, με το εύρος διακύμανσης 670 με 720 μονάδες να είναι το πιθανότερο για το επόμενο διάστημα. Η επίτευξη της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι αυτόματα λύνονται τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, η προσέλκυση επενδύσεων και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες ενέργειες για να σωθεί κάτι από μία χρονιά, που ο στόχος για ανάπτυξη 2,7 % μοιάζει ήδη μακρινός.

Οι εταιρείες με ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, με επιχειρηματικές ειδήσεις και με έμπρακτο ενδιαφέρον των βασικών μετόχων, έχουν αρχίσει και θα συνεχίσουν να ξεχωρίζουν με ικανοποιητικά κέρδη για τους επενδυτές.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές είχαν μικτή εικόνα μεταβολών και το δολάριο συνέχισε άλλη μια μέρα τα κέρδη του σήμερα Παρασκευή, από τα στοιχεία που ανέδειξαν την ύπαρξη  ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, ενώ το ευρώ κατέγραψε οριακά κέρδη μετά από ολίσθηση στη διάρκεια της νύχτας από στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,15%, καθώς οι επενδυτές διαμόρφωσαν τις θέσεις στα χαρτοφυλάκια την τελευταία ημέρα του μήνα και του πρώτου τρίμηνου. Είναι σχεδόν 13% πάνω για το τρίμηνο.

Ο CSI 300 δείκτης της αγοράς της Σενζέν της Κίνας ανέβηκε 0,25%, και είναι σε καλό δρόμο για μια άνοδο 4,1% στο τρίμηνο.

Από τις ΗΠΑ υπογράμμισαν την Πέμπτη ότι ο Πρόεδρος Donald Trump προανήγγειλε μια τεταμένη συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping την επόμενη εβδομάδα αφού δηλώσεις του Προέδρου στο twitter τόνιζαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν πλέον να ανεχτούν τεράστια εμπορικά ελλείμματα και απώλειες θέσεων εργασίας.

Trump έγραψε επίσης ότι η συνάντηση, «θα είναι μια πολύ δύσκολη». Αναμένεται να καλύψει επίσης τις διαφορές γύρω από τη Βόρεια Κορέα και τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αρχικά αυξήθηκε 0,6% αλλά στο δεύτερο μέρος εμφάνισε πτώση -0,8%, μετά την άνοδο στις τιμές καταναλωτή κατά 0,2% το Φεβρουάριο. Αν και αυτό είναι ο καλύτερος ετήσιος ρυθμός σε βάθος σχεδόν δύο χρόνια, εξακολουθεί να απέχει πολύ από το στόχο της κεντρικής τράπεζας το 2%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Χωρίς να ανακοινωθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup.  Πάντως, κανένας στις Βρυξέλλες δεν μιλάει για αδιέξοδο, το αντίθετο η εκτίμηση είναι ότι η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα. Άλλωστε η σύσταση που έκανε η Ομάδας Εργασίας είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή την κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.

Την ανάγκη νέων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας επεσήμανε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως, ενώ τουλάχιστον τρεις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν νομοθετηθεί από το 2010, πολλές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως και το σύστημα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, στρεβλώσεις και αδικίες.

Μιλώντας από το βήμα του The Economist First Insurance Forum που πραγματοποιείται με θέμα «Η μεταμόρφωση της Ελλάδας και ο ρόλος του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης: θεματοφύλακες του μέλλοντος;», σημείωσε πως η σημερινή πρόκληση είναι να ολοκληρώσει η χώρα τις μεταρρυθμίσεις.

Tα ίδια τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων της Hellenic Seaways δίνουν την κατάλληλη απάντηση σε όποιες κατηγορίες δέχεται η διοίκησή της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αντώνη Αγαπητό. Ο κ. Αγαπητός, σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης του επιβατηγού οχηματαγωγού «Νήσος Σάμος» που θα δρομολογηθεί από σήμερα στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος Νάξος Σαντορίνη, απάντησε χθες σε σχετικές ερωτήσεις για τις κατηγορίες που έχουν «απαγγείλει» εναντίον του και εναντίον της υπόλοιπης διοίκησης της HSW οι Μινωικές Γραμμές, ΜΙΝΟΑ θυγατρική του Ομίλου Grimaldi.

Τη λάθος κατεύθυνση της παραγωγικής διαδικασίας στην Ελλάδα καταδεικνύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στιγματίζοντας το μεγάλο ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, το έλλειμμα προσαρμοστικότητας της οικονομίας στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των Ελλήνων, γεγονός το οποίο αντανακλάται στην υψηλή ανεργία και την υποτονική ανάκαμψη.

Στη νέα πρόσκληση που απέστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, για να συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο, αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Επισήμως λέγεται ότι θα συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Οι ευρωβουλευτές πάντως μάλλον ενδιαφέρονται για ένα άλλο θέμα», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου. Τονίζει επίσης ότι στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί η γνωστή πλέον ρήση του κ. Ντέισελμπλουμ για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που ξόδεψαν τα χρήματά τους σε «σναπς και γυναίκες» ζητώντας στη συνέχεια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Την ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα σε υψηλούς ρυθμούς διατηρήσιμης εξωστρεφούς ανάπτυξης, σε σημαντική μείωση της ανεργίας και της φτώχειας και σε σύγχρονη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας επισήμανε ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης στην εκδήλωση του προγράμματος της τράπεζας, με θέμα «Η μεγάλη στιγμή για την Παιδεία». «Να γίνουμε ξανά ισότιμο και κανονικό μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε αυτή η πολιτική να αντιστρέφει τη μετανάστευση ταλαντούχων και ικανών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, να ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις δαπάνες για έρευνα και καινοτομία, που παραμένουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, να προσφέρει επιτέλους ευκαιρίες σε όλους, απασχόληση και αξιοπρεπείς αμοιβές», υπογράμμισε.

Στην εγκατάσταση 16.500 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) έως το 2018 στοχεύει ο ΟΠΑΠ, όπως δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νταμιάν Κόουπ, κατά τηνπαρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων σε επενδυτές και αναλυτές.

«Ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει την ανάπτυξη των μηχανημάτων μέχρι τα μέσα του 2018» τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου, προσθέτοντας πως «το 2019 θα είναι το πρώτο έτος λειτουργίας τους».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η αρμόδια εποπτική αρχή άναψε το πράσινο «φως» στην υλοποίηση της επένδυσης, προχωρώντας στην έγκριση ευνοϊκότερων κανονισμών. Ως αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο εγκαταστάθηκαν 1.274 παιγνιομηχανήματα, τα οποία ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 53 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου εμφάνισε το 2016 η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ-0,41% έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, στην Ελλάδα τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση το 2016 και διαμορφώθηκαν σε 818 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας και την αποκλιμάκωση των λειτουργικών δαπανών. Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,592 εκατ. ευρώ (+1,2% σε ετήσια βάση), με τη μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας να αντισταθμίζει την αρνητική επίπτωση από την απομόχλευση των δανείων.

Αποκατάσταση της κερδοφορίας σημείωσε το 2016 η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων και της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου, όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος. Για το 2016, η Alpha Bank ΑΛΦΑ κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους ύψους 42,3 εκατ. ευρώ. Τα Κύρια Αποτελέσματα προ Προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 1.190,6 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση του ενεργητικού κατά Ευρώ 4,4 δισ., ως αποτέλεσμα της βελτιώσεως της λειτουργικής επιδόσεως και της αυξήσεως της αποδοτικότητας.

Στις 25 Απριλίου θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016. Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου. Το δ.σ. της εταιρείας έχει αποφασίσει να προτείνει στους μετόχους τη μη καταβολή μερίσματος.

Τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Υγεία Α.Ε. για το έτος - χρήσης 2016. Παράλληλα, την Πέμπτη, 27 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών, ενώ για τις 4 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2016 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Βογιατζόγλου Systems A.E.. Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά στοιχεία την Παρασκευή 28 Απριλίου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων είναι προγραμματισμένη τέλος, για την Πέμπτη, 22 Ιουνίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε χαμηλό αρκετών εβδομάδων υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, χάρη στη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υπερχαλαρή για αρκετό διάστημα ακόμη.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας μειώνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,33%, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. Σε αντίστοιχα επίπεδα υποχωρεί και η απόδοση του ολλανδικού 10ετούς ομολόγου, ενώ τα γαλλικά ομόλογα μειώνονται στο 0,91% - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία,εξαιτίας της μείωσης των τιμών στον κλάδο της ενέργειας και των τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 1,5% έναντι 2,2% τον Φεβρουάριο, επίδοση η οποία ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών. Οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,9%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές στον κλάδο των τροφίμων υποχώρησαν στο 2,3% έναντι 4,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ενέργεια, διαμορφώθηκαν στο 5% έναντι 7,2% τον Φεβρουάριο.

Στη σχεδιαζόμενη επέκταση του ευρωπαϊκού δικτύου του κρατικού κινεζικού ναυτιλιακού κολοσσού Cοsco έχοντας ως βάση το λιμάνι του Πειραιά εστιάζει η Frankfurter Allegemeine Zeitung στις οικονομικές σελίδες της. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πανίσχυρη κινεζική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επισήμως εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά τμήματος του λιμανιού του Αμβούργου, έχει αρχίσει να επενδύει με συστηματικό τρόπο σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια κομβικής σημασίας δημιουργώντας ένα ολόκληρο νέο ναυτιλιακό δίκτυο. «Στη βόρεια Ευρώπη η Cosco επικεντρώνει το ενδιαφέρον της κυρίως στα λιμάνι του Ρότερνταμ, της Αμβέρσας και της Μπριζ, σύμφωνα με μελέτη του ιταλικού Ινστιτούτου SRM.

Περιορισμένες αλλαγές στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) με το Μεξικό και τον Καναδά επιδιώκει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, επικαλούμενη προσχέδιο πρότασης που κυκλοφόρησε στο Κογκρέσο. Ο κ. Τραμπ υποστηρίζει ότι εξαιτίας της συνθήκης αυτής οι ΗΠΑέχουν χάσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από την «καταστροφική» -όπως τη χαρακτήρισε- NAFTA εάν δεν μπορέσει να την επαναδιαπραγματευτεί.

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών παρέμεινε ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα (19 - 25 Μαρτίου) υποχώρησε κατά 3.000 σε 258.000. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση των αιτήσεων κατά 14.000 σε 247.000. Οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 108η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο σερί από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 7.750, σε 245.250 αιτήσεις.

Με υψηλότερο ετήσιο ρυθμό από ό,τι αρχικώς αναμενόταν, αναπτύχθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2016 η αμερικανική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% έναντι 1,9% της πρώτης εκτίμησης. Η αναθεώρηση των στοιχείων αποδίδεται στην αύξηση κατά 3,5% των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αρχικώς είχαν υπολογιστεί στο +3%. Την ίδια ώρα, τα εταιρικά κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 9,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2012. Με 1,82 ποσοστιαίες μονάδες συνέβαλε στο ΑΕΠ και το εξωτερικό εμπόριο, έναντι 1,7 μονάδων της αρχικής πρόβλεψης του υπουργείου Εμπορίου.

Να μην αναθεωρήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ο Standard & Poor’s (S&P), στον απόηχο του χθεσινού αιτήματος για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Σύμφωνα με το σκεπτικό του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, τους τελευταίους μήνες δεν έχει συμβεί κάποια σημαντική εξέλιξη, η οποία θα επέτρεπε την αλλαγή της βρετανικής αξιολόγησης. Μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου, ο S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου σε «ΑΑ» από «ΑΑΑ» προηγουμένως, με τις προοπτικές (outlook) να διατηρούνται αρνητικές.

Τη λειτουργία θυγατρικής, με έδρα τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Lloyd’s, επιδιώκοντας να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Η θυγατρική της βρετανικής τράπεζας θα καταστεί πλήρως λειτουργική την 1η Ιανουαρίου του 2019. Πρόκειται για τον πρώτο βρετανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο, ο οποίος ανακοίνωσε και επισήμως την ίδρυση θυγατρικής στην Ε.Ε., με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα