Υποχωρούν οι τιμές του αργού μετά τις εκλογές στο Ιράκ

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 07:39

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, οδεύοντας για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση τους σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, καθώς οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στο Ιράκ σε 50 χρόνια, ολοκληρώθηκαν χωρίς διακοπή των προμηθειών πετρελαίου.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκλογές του Ιράκ ήταν επιτυχείς για τη μεταβατική περίοδο», ανέφερε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Kofi Annan, σύμφωνα με το Web site του Οργανισμού. Στη Βιέννη, ο ΟΠΕΚ, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο παραγωγής στα 27 εκατ. βαρέλια ημερησίως και ενδέχεται να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του προέδρου του, Sheikh Ahmad Fahd al-Ahmad al-Sabah.

«Οι εκλογές στο Ιράκ ήταν πιο ήπιες απ' ό,τι αναμενόταν», ανέφερε ο Anthony Nunan, ο οποίος διαχειρίζεται διεθνή συμβόλαια πετρελαίου με την Mitsubishi Corp., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ο ΟΠΕΚ δεν αιφνιδίασε την αγορά με μία μείωση της παραγωγής».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου, υποχώρησε κατά 77 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 46,41 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 46,62 δολ. το βαρέλι στις 11:20' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Στις 28 Ιανουαρίου, τα συμβόλαια αργού πετρελαίου του Μαρτίου υποχώρησαν 1,66 δολ., ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 47,18 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα σε ένα μήνα.

Οι προβλέψεις για πιο ήπιο χειμώνα στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, ώθησαν τις τιμές χαμηλότερα, συμπλήρωσε ο Nunan.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα