Φιλιππίνες: Στο 0,6% η οικονομική ανάπτυξη το δ' τρίμηνο

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 07:59

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2004, η οικονομία στις Φιλιππίνες, μετά τις καταιγίδες και τους τυφώνες που κατέστρεψαν τις καλλιέργειες, τα αγροκτήματα και τους επαρχιακούς δρόμους, με αποτέλεσμα τη μείωση της γεωργικής παραγωγής.

Το ΑΕΠ – εποχιακώς προσαρμοσμένο – αυξήθηκε 0,6% έναντι του προηγουμένου τριμήνου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, στη Μανίλα. Συνολικά 10 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8%.

Η πρόεδρος της χώρας, Gloria Arroyo, χρειάζεται ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη για την αύξηση των εσόδων του κράτους και για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας. Επίσης, πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του 1/3 των Φιλιππινέζων, που ζουν με λιγότερα από 60 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, την ημέρα.

«Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης, περιορίζεται», ανέφερε ο Euben Paracuelles, οικονομολόγος της DBS Group Holdings Ltd., στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Η οικονομική ύφεση μπορεί να διατηρηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2005». Ο ίδιος εκτιμά, ότι η οικονομία των 78 δισ. δολ. ΗΠΑ της χώρας, θα αναπτυχθεί μέσα στο 2005 κατά 4,5%.

Τέσσερις καταιγίδες και τυφώνες έπληξαν 10 ημέρες, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, το νησί Luzon, καταστρέφοντας καλλιέργειες, αγροκτήματα και δρόμους. Η γεωργία αποτελεί περίπου το 1/5 της οικονομίας της χώρας και απασχολεί τα 2/5 του εργατικού της δυναμικού.

Η αγροτική παραγωγή υποχώρησε 3,8%, σημειώνοντας πτώση σε τρία τρίμηνα. Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι η ζημιές από τις καταιγίδες θα περιορίσουν την γεωργική παραγωγή τους τρεις πρώτους μήνες του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα