Gold Fields: Μείωση 23% των καθαρών της κερδών

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 11:35

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 23%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της Gold Fields Ltd., που αγωνίζεται να μην υποκύψει στην προσφορά εξαγοράς ύψους 30,7 δισ. ραντ (5,2 δισ. δολ. ΗΠΑ), από τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, Harmony Gold Mining.

Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στα 80 εκατ. ραντ ή 16 σεντς ανά μετοχή από 102 εκατ. ραντ ή 21 σεντς, ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο τοπικό Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ. Η παραγωγή σημείωσε αύξηση 4%, φθάνοντας στο 1,04 εκατ. ουγγιές.

Η Gold Fields, δαπάνησε 83 εκατ. ραντ κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, προκειμένου να αντισταθεί της προσφοράς που έγινε για την εξαγορά της στις 18 Οκτωβρίου του 2004, αλλά και της αποτυχίας της να εξαγοράσει την Iamgold Corp., αντί 65 εκατ. ραντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της ενδέχεται να υποχωρήσουν εξ αιτίας της υψηλότερης παραγωγής χρυσού, η οποία δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει πλήρως την άνοδο του ραντ, έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την διοίκησή της.

Οι μετοχές της Gold Fields, υποχώρησαν κατά 21%, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και οι μετοχές της Harmony Gold Mining Co., σημείωσαν απώλειες 42%, κατά την ίδια χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα να έχουν τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των επτά εταιρειών χρυσού, που διαπραγματεύονται στο Γιοχάνεσμπουργκ. Οι μετοχές της AngloGold Ashanti Ltd., υποχωρούσαν σε ποσοστό της τάξης του 20%.

Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού της Νοτίου Αφρικής, οι οποίες κατέβαλαν τα περισσότερα για το κόστος του ραντ και πούλησαν το μέταλλο σε δολάρια, είχαν χαμηλότερα κέρδη την τελευταία διετία, καθώς το ραντ διπλασιάστηκε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Η Gold Fields παράγει το 1/3 του χρυσού από τα μικρά ορυχεία της στην Γκάνα και την Αυστραλία και το λοιπό από τα μεγαλύτερα ορυχεία και πιο δαπανηρά, που διαθέτει στη Ν. Αφρική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα