Προειδοποίηση για εκτροχιασμό όλων των στόχων

Βουλή: Αντιπαραθέσεις στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού με θέμα: «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη»
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 08:12
UPD:08:13
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Σε εκτροχιασμό όλων των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και αναπτυξιακών στόχων του 2017 οδηγεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, όπως προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Άστοχη και επικίνδυνη χαρακτήρισε τη συζήτηση για 4ο μνημόνιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τοποθετούμενος στο διήμερο συνέδριο «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη» που άρχισε χθες στη Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η αβεβαιότητα έχει αρχίσει ήδη εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, προσθέτοντας πως δεν αναφέρεται μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά και στους αναπτυξιακούς και χρηματοπιστωτικούς στόχους του τρέχοντος έτους. Σε αυτό το πλαίσιο o κ. Στουρνάρας κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κλείσουν τη 2η αξιολόγηση, που έχει καθυστερήσει περισσότερο από έναν χρόνο, προκειμένου να επαληθευτούν οι «θετικές προοπτικές» που έχουν διαφανεί για την ελληνική οικονομία.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε επίσης ότι μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για την καθιέρωση ενός πλαισίου διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους, που θα χαρακτηρίζεται από ταχύτερες διαδικασίες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: τη δημιουργία δευτερογενούς αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών με σκοπό τη διαφάνεια.

Επικίνδυνη συζήτηση

Έκκληση να σταματήσει η φιλολογία περί 4ου μνημονίου απηύθυνε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας αιχμές για σχετικές αναφορές του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτη Λιαργκόβα. «Τέταρτο μνημόνιο δεν χρειάζεται, δεν προσφέρεται και δεν αντέχεται» είπε ο κ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι η σχετική συζήτηση είναι όχι μόνο άστοχη, αλλά μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη. Επίσης χαρακτήρισε «άστοχη, αν όχι και κακόβουλη» την καταστροφολογία που αναζωπυρώνουν όπως είπε «εγχώρια κέντρα». «Και πάλι θα διαψευστούν όμως» προεξόφλησε ο κ. Δραγασάκης. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ λέγοντας ότι «ζητεί το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γενικά προτείνει» σχετικά με τα μέτρα.

Σε παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρότι έχει δεσμευτεί θεωρητικά στην προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, στην πραγματικότητα επιτρέπει να ορθώνονται εμπόδια με μεγάλη συχνότητα, «στέλνοντας στην επενδυτική κοινότητα τα αντίθετα μηνύματα». Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την επένδυση στο Ελληνικό. Υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα οι επενδύσεις έχουν πέσει σε χαμηλό 20ετίας, κάτι που είναι εξαιρετικά αρνητικό για την προοπτική της οικονομίας.

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Π. Λιαργκόβας ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η επιτυχία του 3ου μνημονίου, παρότι έχουμε ξεπεράσει το ήμισυ της διάρκειάς του.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα