Ρεκόρ 2,5 ετών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2005 18:57

ΝΕΟ ρεκόρ δυόμισι ετών κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη με πρωταγωνιστές τους τίτλους αεροπορικών εταιρειών.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις παραπάνω μετοχές συνέβαλαν τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της ιρλανδικής Ryanair και η σημαντική υποχώρηση των τιμών πετρελαίου.

Η μετοχική τιμή της Ryanair ενισχύθηκε κατά 7,14%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές της βρετανικής British Airways (2,02%) και της γερμανικής Lufthansa (3,57%).

Σημειώνεται ότι στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου έχει υποχωρήσει στα 46,4 δολάρια το βαρέλι μειωμένη κατά 1,65 έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

Η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι εκλογές στο Ιράκ ολοκληρώθηκαν χωρίς να επιβεβαιωθούν οι φόβοι περί τρομοκρατικών επιθέσεων μεγάλης κλίμακας.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.852,3 μονάδες (0,40%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.913,69 μονάδες (1,12%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.254,85 (1,26%).

Τον Ιανουάριο οι παραπάνω δείκτες υποχώρησαν κατά περίπου 2% εξαιτίας των υψηλών τιμών πετρελαίου και των ανησυχιών για το ενδεχόμενο απότομων αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων. Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές πετρελαίου θα κινηθούν πτωτικά.

«Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσει στα 40 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο το οποίο δεν θέτει σε κίνδυνο την οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής της Atlas Capital στη Μαδρίτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα