Ενθαρρυντικά μηνύματα στη Ν. Υόρκη

Ξαφνική ώθηση
Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 00:01
UPD:06:25

ΜΙΝΙ ΡΑΛΙ ανακούφισης πυροδότησε η ομαλή ολοκλήρωση των ιρακινών εκλογών χωρίς πολιτικές αναταραχές και η πτώση των τιμών του πετρελαίου όπως και οι ενθαρρυντικές εταιρικές κερδοφορίες.

Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά στη Wall Street με πρωταγωνιστές στα κέρδη τίτλους εταιρειών του τομέα τεχνολογίας καθώς η ομαλή έκβαση των εκλογών στο Ιράκ προκάλεσε πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Οι αγορές πήραν επίσης ώθηση και από την ανακοίνωση ενθαρρυντικών εταιρικών κερδοφοριών και θετικών οικονομικών αναφορών. Το ράλι στη Wall Street πυροδοτήθηκε επίσης από την είδηση για μια σειρά συγχωνεύσεων το 2005 που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τη συνολική αξία του 1 τρισ. δολαρίων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 62,74 μονάδες, ποσοστό 0,60%, φθάνοντας στςι 10,489,94 μονάδες. Με άνοδο 26,58 μονάδων, ποσοστό 1,31%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.062,41 μονάδες.

Το τέλος των ιρακινών εκλογών περιόρισε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μείωσης των εξαγωγών από την περιοχή γεγονός που συνέβαλλε στην πτώση των τιμών πετρελαίου αλλά και η απόφαση του ΟΠΕΚ να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας για την πορεία των τιμών.

Η μετοχή της Exxon Mobil ενισχύθηκε κατά 1,3% μετά την ανακοίνωση για την υψηλότερη τριμηνιαία κερδοφορία στην ιστορία της. Η χθεσινή αύξηση περιόρισε τις απώλειες του δείκτη Standard & Poor's 500 για το μήνα στο 2,7%, ο Dow Jones υποχώρησε 2,7% τον Ιανουάριο ενώ ο Nasdaq έχασε 5,3%.

Στο οικονομικό μέτωπο τα στοιχεία για υψηλότερα του αναμενόμενου προσωπικά εισοδήματα το Δεκέμβριο και ισχυρότερη των προβλέψεων επιχειρηματική δραστηριότητα επηρέασαν θετικά τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές άγγιξαν νέα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 1/2 χρόνων εν μέσω ανακούφισης για την ομαλή έκβαση των ιρακινών εκλογών. Επίσης, η αναζωπύρωση της δραστηριότητας στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ βοήθησε στην άνοδο των μετοχών.

Ολοι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη σε όλες τις 18 δυτικές ευρωπαϊκές αγορές εκτός της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 1,1%, ο DAX της Γερμανίας κέρδισε 1,3% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 αυξήθηκε κατά 0,4%. Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,59% και έκλεισε στις 11.387,59 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα