Ν. Κορέα: Επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 07:42

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός της Ν. Κορέας και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, αυξάνοντας τις ανησυχίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενδέχεται να καθυστερήσει να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε ταχύτερα απ'ό,τι αναμενόταν, κατά 0,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ν. Κορέας.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού, ενδέχεται να καταστήσει πιο δύσκολο για την Κεντρική Τράπεζα τη μείωση του κόστους δανεισμού και να τονώσει την οικονομική ζήτηση προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες των εξαγωγών, οι οποίες οδηγούν την ανάπτυξη της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας. Η ανάπτυξη των εξαγωγών, περιορίστηκε τον Ιανουάριο και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε 1,5 έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

«Η τράπεζα δεν φαίνεται να προχωρά στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, εκτός και εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει περισσότερο και τα στοιχεία καταδείξουν ότι η οικονομία χρειάζεται χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού», ανέφερε ο Go You Sun, οικονομολόγος της Dongwon Securities Co, στη Σεούλ.

Στις 13 Ιανουαρίου, η Bank of Korea διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα του 3,25%, μετά τη μείωσή τους, δύο φορές, πέρυσι. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Κορέας, Park Seung, δήλωσε ανήσυχος, καθώς περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα