Ciba: Zημίες για τέταρτο τρίμηνο λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 09:28
UPD:11:04

ΖΗΜΙΕΣ, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ύψους 22 εκατ. ελβετικών φράγκων (18,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ), εξ αιτίας του κόστους αναδιοργάνωσης, εμφάνισεη η μεταλύτερη εταιρεία παραγωγής χρωμάτων για πλαστικά στον κόσμο, Ciba Specialty Chemicals AG.

Οι ζημίες ανέρχονται σε 34 σεντίμ ανά μετοχή, έναντι καθαρού κέρδους 43 εκατ. ελβετικών φράγκων ή 64 σεντίμ, που είχε εμφανίσει την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2003, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Συνολικά 10 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα καθαρά της κέρδη θα σημείωναν ελαφρά διφοροποίηση, στα 43 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο επικεφαλής της εταιρείας, Armin Meyer, είχε πει ότι η εταιρεία θα έχει κόστος 125 εκατ. ελβετικών φράγκων, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς περιόρισε το προσωπικό της κατά 950 εργαζομένους. Περίπου 400, από τις θέσεις που καταργήθηκαν, έγιναν στο πλαίσιο της ενοποίησης της φινλανδικής Raisio Chemicals και οι λοιπές στις βαφές νημάτων, όπου η εταιρεία κλείνει έξι εργοτάξια στην Ευρώπη και μεταφέρει την παραγωγή σε φθηνότερες χώρες της Ασίας.

Η Ciba εμφάνισε 80 εκατ. ελβετικά φράγκα σε κόστος αναδιάρθρωσης, το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης. Οι μετοχές της υποχωρούσαν 4,95 ελβετικά φράγκα, φθάνοντας στα 80,95 ελβετικά φράγκα η μία, στις 9:05' π.μ., ώρα Ζυρίχης.

Οι πωλήσεις της στο σύνολο της χρήσης του 2004, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 8%, σε τοπικά νομίσματα και 6% υψηλότερα σε ελβετικά φράγκα, έναντι του 2003, φθάνοντας στα 7,03 δισ. ελβετικά φράγκα.

Οι πωλήσεις της Raisio Chemicals αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 7% σε τοπικά νομίσματα. Εκτός του κόστους των εξαγορών, οι πωλήσεις του ομίλου σε τοπικά νομίσματα σημείωσαν αύξηση 2%, τη στιμή που οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, κυρίως του ανίσχυρου δολαρίου, κατέστησαν τις πωλήσεις σε ελβετικά φράγκα, επίπεδα. Σημαντική ήταν ανάπτυξη στην Κίνα και στην Αμερική, τη στιγμή που οι πωλήσεις της εταιρείας στην Ευρώπη, ήταν σταθερές, σε ελβετικά φράγκα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα