Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του ΕΔ για τις επιχορηγήσεις στην Ολυμπιακή

Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2005 12:41
UPD:13:00

Η Ελλάδα δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία και οι οποίες κρίνονται ασυμβατες με τη λειτουργία της κοινής αγοράς.

Τη γνωμοδότηση αυτή υπέβαλε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Λέντερντ Γκίλχοντ, κατά την εκδίκαση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με τις εθνικές ενισχύσεις, προς την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Στις προτάσεις του ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά κατ' αρχήν ότι ο πρόσφατος ελληνικός νόμος 3185/2003 παρεμποδίζει, από νομικής ή οικονομικής άποψης, την αποτελεσματική εκτέλεση απόφασης της Επιτροπής για την ανάκτηση των ενισχύσεων με τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε παράνομα τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της Ολυμπιακής Αεροπορίας νοθεύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας.

Όπως σημειώνει ο εισαγγελέας, δέκα μόλις ημέρες πριν από την άσκηση της προσφυγής της Κομισιόν, η Ελλάδα εξέδωσε το νόμο 3185/2003 (ΦΕΚ Α' 229/26.9.2003), που προβλέπει τη μεταβίβαση στη νέα εταιρεία «Ολυμπιακές Αερογραμμές» του προσωπικού και των στοιχείων του ενεργητικού της πρώην «Ολυμπιακής Αεροπορίας», η οποία όμως, όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας, διατηρεί το παθητικό της εταιρείας.

Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα, η ανάκτηση των ενισχύσεων από την Ολυμπιακή Αεροπορία δεν μπορεί πλέον να καταλήξει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει πλέον επαρκή περιουσιακά στοιχεία, ενώ ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που τα στοιχεία του ενεργητικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας θα επαρκούσαν για την επιστροφή των ενισχύσεων, η νέα εταιρεία Ολυμπιακές Αερογραμμές εξακολουθεί να διαθέτει όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τις παράνομες ενισχύσεις.

Ο γενικός εισαγγελέας επισημαίνει ακόμη ότι η εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου ανάκτηση των νέων λειτουργικών ενισχύσεων υπήρξε όψιμη και ιδιαιτέρως ελλιπής, χωρίς να μπορεί να δικαιολογηθεί λόγω απόλυτης αδυναμίας. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, οι συμφωνίες διακανονισμού των οφειλών που είχε συνάψει η «Ολυμπιακή Αεροπορία» θα αρκούσαν αν δεν είχε μεσολαβήσει η έκδοση του νόμου 3185/2003. Αντίθετα, κρίνεται ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού συνεπάγεται ενδεχομένως την ολική ή μερική αδυναμία εκτέλεσης των διακανονισμών, ελλείψει επαρκών περιουσιακών στοιχείων.

Η γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο, σύμφωνα με την κοινοτική πρακτική, το Ευρωδικαστήριο στην τελική του απόφαση ακολουθεί κατά κανόνα τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα