Με μέτριο ρυθμό βελτιώθηκε η γενική εικόνα των οικονομικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιανουάριο. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMΙ, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 51.4 μονάδες από 51.8 τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας έναν ελαφρώς λιγότερο έντονο ρυθμό βελτίωσης.
Παράλληλα η παραγωγή αυξήθηκε με τον πιο έντονο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2004, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων παραγγελιών παρέμεινε μέτριος. Η απασχόληση συρρικνώθηκε σε οριακό βαθμό. Η αύξηση τιμών εισροών μετριάστηκε, ενώ οι τιμές εκροών αυξήθηκαν οριακά.
Η παραγωγή αυξήθηκε για δέκατο τέταρτο συνεχή μήνα, με τον πιο έντονο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών. Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με ελαφρώς λιγότερο έντονο ρυθμό απο τον αντίστοιχο του Δεκεμβρίου. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών σημείωσαν πτώση για τρίτη φορά στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν με τον εντονότερο ρυθμό σε διάστημα δεκαεπτά μηνών.
Η μεταποιητική απασχόληση συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα, μολονότι οριακά. Η μείωση των επιπέδων απασχόλησης οφείλεται κυρίως στη μη αντικατάσταση των θέσεων που έμειναν κενές.
Η αύξηση των τιμών εισροών μετριάστηκε με το λιγότερο έντονο ρυθμό για δέκατο έκτο συνεχή μήνα, μολονότι παρέμεινε ουσιαστική, με μία στις πέντε εταιρίες να αναφέρει αύξηση στις τιμές εισροών. Οι τιμές εκροών αυξήθηκαν για δέκατο όγδοο συνεχή μήνα, μολονότι με οριακό ρυθμό, αφού οι εταιρίες αντιμετώπισαν έντονο διεθνή ανταγωνισμό.
Τέλος, τα αποθέματα προμηθειών παρουσίασαν μείωση για πέμπτο συνεχή μήνα, με ορισμένα από τα μέλη του πάνελ να αναφέρουν ως αιτία την έλλειψη των πρώτων υλών. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων συρρικνώθηκαν για έβδομο συνεχή μήνα, αλλά με λιγότερο έντονο ρυθμό από τον αντίστοιχο του Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ